Ню Йорк посреща елита на шоубизнеса и модата за Мет Гала

Модното парти на годината най-сетне е тук - звездите от модния свят ще почетат покойния крал на модата Карл Лагерфелд на годишната Мет Гала, чийто червен килим ежегодно служи за върховно зрелище на блясъка, предаде АФП.


Бляскавото събитие, на което стотици знаменитости се изкачват по стъпалата на Музея на изкуствата "Метрополитън" за вечер, със сигурност ще подпали социалните мрежи с най-добрите визии.

Списъкът на гостите, който събира елит от света на модата, киното, политиката и спорта - заедно с нарастващ списък от онлайн влиятелни личности - е строго куриран от Ана Уинтур, главната редакторка на „Вог“, която пое благотворителната галавечер през 90-те години на миналия век и я превърна в един от най-нашумелите празници в света.

Още в ранните часове на деня феновете се събираха под синьото небе на емблематичното Пето авеню в Ню Йорк пред музея, за да получат най-добрите гледни точки за наблюдение на звездите.

"Дойдохме тук към 8:00 или 9:00 ч. сутринта", казва 18-годишният студент Джоузеф Погода. "Много е забавно да видиш знаменитости, които обичаш да гледаш в телевизионни предавания и филми и харесваш музиката им, като Лил Нас Х".

Тази година феерията - която винаги се пада в първия понеделник на май, с изключение на промяна в графика по време на пандемията - е посветена на Лагерфелд и предшества откриването на изложба в Института по костюми, посветена на емблематичния дизайнер, който почина през 2019 г.


"Карл Лагерфелд: A Line of Beauty" ще отдаде почит на десетилетията му в индустрията начело на Chanel, Fendi, Chloe и собствената му линия, като същевременно формира бъдещето на модата.

Очаква се присъстващите знаменитости да се облекат в съответствие с темата, което вероятно ще означава парад на винтидж силуети на елегантния дизайнер от немски произход - самият той известен с характерните си елегантни черни костюми, бяла пудра на опашка и тъмни очила.

Разбира се, Лагерфелд не е защитен от противоречия - въпреки собствената си публична борба с теглото си, той критикува жените с извивки. В края на живота си той се подигра с движението #MeToo и с онези, които излязоха с твърдения за сексуално насилие.

"Изложбата наистина се фокусира върху дизайнера Карл, върху неговите произведения, а не върху думите му", каза кураторът Андрю Болтън. "Не сме включили нито един от неговите по-спорни или обидни коментари." /БГНЕС