Николай Денков: Искаме преговорите да започнат веднага

Въпреки саботажите и атаките сме готови да продължим напред. Оставката ми е изпълнение на поет ангажимент, заяви Николай Денков от парламентарната трибуна.

Премиерът припомни изявлението си от вторник вечер, с което обяви, че в внесъл в парламента оставката си. Той представи пред депутатите разбивка на свършеното за последните 9 месеца, предаде репортер на БГНЕС.

Предстои Народното събрание да гласува в зала оставката. В мотивите е записано, че кабинетът в оставка ще продължи да изпълнява функциите си до избиране на ново правителство и ще осигури приемственост, декларира Николай Денков.

Въпреки че диалогът между партиите, които стоят зад това правителство не веднъж беше взривяван, записаното в декларацията бе изпълнено. Време е да направим решаващата за хората стъпка – изборът на регулаторите. Да, нужна е политическа смелост, за да имаме независими съдии и прокурори, за да започнат регулаторите да регулират обществените взаимоотношения.

На масата на преговорите сложихме реформи, а не имена. С депозираната от мен оставка, искаме преговорите да започнат веднага, заяви Денков от парламентарната трибуна.

Изпълнявам ангажимента, който поехме със съвместната декларация на 6 юни 2023 г.", каза премиерът и припомни:

1. Ще излъчим стабилно правителство с национален мандат, около което ще се сформира конституционно мнозинство.

2. Министър-председател за първите 9 месеца ще бъда аз, а Мария Габриел вицепремиер и външен министър. А за следващите 9 месеца министър-председател ще бъде Мария Габриел, аз ще бъда вицепремиер.

3. В края на всеки 9 месеца министър-председателят ще подава оставка. Двете парламентарни групи трябва да я гласуват и да подкрепят за следващ премиер номинацията на другата парламентарна група.

4. Правителството ще изпълнява съгласувани законодателна и управленска програма.

5. Ще се подготвят да приемат промени в Конституцията в диалог с всички парламентарни групи.

Време е да направим и стъпка шест:

6. Да бъде създаден механизъм за предварително съгласуване на парламентарните групи с оглед гарантиране на най-добрия подбор от личности с високи морални качества.

Ще представим резултатите в следващите дни. Българската икономика расте с рекордно увеличение от 30% на чуждестранните инвестиции за последните 14 години. Втори сме по ръст на заплатите в ЕС. Доходите нарастват по-бързо от инфлацията. Прогнозите за фалит на държавата не се сбъднаха. Бюджет 2024 е с фокус върху хората, добави Денков.

Нека да успокоя българските граждани правителството ще продължи да изпълнява служебните си задължения и да работи както и до момента за важните приоритети на хората – повишаване на доходите, създаване на устойчива бизнес реда, посочи Денков. /БГНЕС