ПП-ДБ поканиха ГЕРБ заедно да внесат правила за антикорупционната комисия

Каним колегите от ГЕРБ във вторник, 5 март, да внесем заедно правилата за работа на КПКОНПИ. Днес антикорупционната комисия трябваше да заработи, но това не се случи.

Това съобщиха съпредседателите на "Продължаваме промяната-Демократична България" Кирил Петков и Христо Иванов в парламента, предаде репортер на БГНЕС.

От днес няма орган, който да разследва корупция във властта. Причината е, че от 1 март отговарящата комисия за корупция (КПКОНПИ) се разделя на две - за отнемане на имущество и комисия за противодействие на корупцията. Съставът им обаче още не е попълнен. Промените бяха приети през септември 2023 година.

От днес няма орган, който да разследва корупцията и това е голям проблем, посочи Христо Иванов. Запитан дали са съгласни на отстъпки, той посочи, че се поставят принципни въпроси и става дума за обществена червена линия, а не за такава, начертана от ПП-ДБ.

“Днес чух от Борисов, че ни е поканил за КЗК, аз съм доволен че почваме да се движим в правилната посока. Тук идеята е обаче да направим един прозрачен процес и в случая на КЗК да направим и промяна в закона, за да гарантираме, че ще се защитава обществения интерес”, предложи Петков.

На въпрос към Петков защо посочват датата 5 март, при положение че тогава ГЕРБ вече обявиха, че това е денят, в който ще обсъждат вътрешнопартийно коалиционното споразумение, Кирил Петков отвърна, че правилата за работа на антикорупционния орган могат да бъдат внесени и от екип юристи.

Според Христо Иванов казусите с Нотариуса и Пепи Еврото налагат все повече нуждата от създаване на Комисията за противодействие на корупцията. “За нас е важно да постигнем съгласие, че хората ще бъдат неполитически лица, те да са експертни и да е ясно кой носи отговорността. Очакваме конкретен отговор от колегите от ГЕРБ, за да пристъпим пред следващите въпроси”, коментира Христо Иванов.

Той каза, че преди ротацията трябва яснота какви реформи ще се предпиремат по правосъдната система, службите и регулаторите. /БГНЕС