Николай Денков: ГЕРБ, единственото, което се очаква от вас днес, е да спазите обещанието си

Премиерът в оставка акад. Николай Денков направи обръщение в национален ефир тази вечер, с което се обърна към ГЕРБ и ги призова да спзят обещанието си, дадено преди 9 месеца.

"Колеги от ГЕРБ, единственото, което се очаква от вас днес, е да спазите обещанието си", заяви Денков, предаде репортер на БГНЕС.

Обещанията трябва да се спазват. Това е основата на всяко взаимно доверие както в политиката, така и в живота, каза премиерът в оставка Николай Денков в извънредното обръщение към нацията.

"Преди 9 месеца сформирахме правителство, което постигна много. Освен всичко друго, преди два дни Европейският съвет даде ясен знак, че се движим уверено към Еврозоната, а шансовете за отваряне на сухопътните шенгенски граници до края на годината са много високи.

За да изпълним тези дългосрочни задачи, преди 9 месеца се съгласихме с ГЕРБ-СДС, че правителството е със срок от 18 месеца до края на 2024 г. Като в средата на периода ще се ротират премиерите, а министрите ще се сменят само по взаимно съгласие.

Аз спазих обещанието си, и на 6 март моята оставка беше приета. Преговорите за състава на МС показаха, че нямаме взаимно съгласие за смяна на министри. Съгласно уговорката ни би трябвало само ние с г-жа Габриел да сменим позициите си.

Успоредно с това, в хода на преговорите изработихме споразумение за реформите в съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано, и ние сме готови да го подпишем.

Обръщам се към ГЕРБ-СДС и напомням за даденото преди 9 месеца обещание. Вместо да хвърлят държавата в хаос, нека спазят дадената дума - да подпишем споразумението, и да гласуваме правителство с министър-председател и външен Мария Габриел без да променяме състава на МС.

Колеги от ГЕРБ-СДС, Ваше е решението. Ще се отметнете ли от даденото преди 9 месеца обещание, ще се откажете ли от споразумението за реформи, ще хвърлите ли държавата в пореден цикъл от избори", попита премиерът в оставка.

Единственото, което се очаква от Вас днес, е да спазите думата си и да изпълните своя дълг към хората и България, завърши Денков./БГНЕС