Мария Габриел оттегля кандидатурата си за премиер, ГЕРБ няма да подкрепи втория мандат, отиваме на избори

Утре ще внеса писмо в Народното събрание, че оттеглям кандидатурата си за министър-председател. ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат.

Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел на извънреден брифинг в централата на ГЕРБ, предаде репортер на БГНЕС.

"Бих искала да кажа 5 важни неща днес.

1. В последните девет месеца важни реформи за България се случват с ГЕРБ. Показахме, че можем да отстъпим пред националния интерес. И отново в името на това да бъде направено това България да има правителство, имаше разговори и в последните 3 дни. ГЕРБ направи жест, и отстъпи. И вместо това да бъде оценено, постъпи ново искане. Затова ние казахме не.

Не на постоянните нови условия, и не на нови и нови условия. Това постоянно изпълва ГЕРБ с нетърпимост по отношение на отказа от среща искането ни за споделена отговорност.

2. Искам да изразя съжаление от създалата се ситуация, в която е видно, че има солидна основа. Надявам се да се върнем към нея след избори, които се надявам да се проведат с мисъл за страната и повече смирение и прозрачност за повече отговорност.

3. Ще остана като вицепремиер и министър на външните работи до ден последен на това правителство. Благодаря на всички колеги-министри, с които не си казахме лоша дума.

4. В опцията за избори искам да покажа колко е важно това, че кампанията ще зависи от нас - дали ще се нахъсват хора един срещу друг, дали ще се играе със страховете на хората, или ще си дадем време ясно да откроим важните приоритети и ще се отиде на преговори след изборите с уважение към другия.

5. Утре ще внеса писмо в НС, че оттеглям кандидатурата си за кандидат за министър-председател. При така стеклите се обстоятелства заявявам ясно, че ГЕРБ няма да участва в преговори за втория мандат, каза още Габриел.

В момента, в който дадохме знак, че можем да отстъпим за министерствата на отбраната и енергетиката, ПП поискаха смяна и в министерството на вътрешните работи, обясни Габриел. Срещу този принцип се изправям днес, отбеляза тя.

Нееднократно казах, че очаквам извинение не в лично качество, а заради онези жени и майки, които се реализират на високо професионално ниво. И до днес не съм получила такова извинение, обясни вицепремиерът в оставка.

Габриел подчерта, че в споразумението с ПП-ДБ не са имали различия, освен за службите и частта, свързана със следствената тайна.

Теменужка Петкова от своя страна заяви, че всичко е свършило заради борбата на ПП-ДБ за власт и за постове. "Стоим твърдо зад Мария Габриел. ПГ на ГЕРБ счита, че този политически рекет е крайно време на бъде преустановен", заключи тя.

С всички усилия успяхме да изготвим добро споразумение, което да послужи за основа при едни евентуални бъдещи преговори след избори. Не бяха напразни, обаче, изречените по наш адрес обидни епитети - те много ясно показаха, че всъщност ние успяхме да надскочим фразата "некоалиция". Важно е какво е мнението на преговарящия екип с нас, и че с това недоверие, което беше демонстрирано, не можахме да спечелим доверието нито на българските граждани, нито на международните ни партньори. Благодарим на Мария Габриел, която положи всички усилия и ползва всичките си контакти, и не спря да работи дори по време на преговорите, каза Рая Назарян. /БГНЕС