Nestle спира завод за пици, след като отравяния намалиха продажбите

Хранителният гигант Nestle обяви, че ще преустанови работата си във френска фабрика, тъй като се появиха подозрения, че нейни замразени пици са в основата на смъртоносни хранителни отравяния при деца миналата година.

Продажбите на марката „Buitoni“ спаднаха, след като две деца починаха, а десетки други се разболяха през 2022 г., след консумация на пици от линията "Fraich'Up", съобщиха от швейцарската група за АФП.

Една от производствените линии във фабриката ѝ в Кадри, Североизточна Франция, е била отворена отново през декември след деветмесечно спиране.

"Въпреки цялата работа, вложена в рестартирането на фабриката... влошаването на перспективите за поръчките принуди Nestle France да реагира", заяви говорител.

Засега на служителите е обяснено, че затварянето е временно, въпреки че някои се опасяват, че заводът ще бъде затворен окончателно, което ще доведе до закриването на близо 200 работни места.

"Смятам, че без съмнение сме на път фабриката да бъде затворена", заяви кметът на Кадри Фредерик Брику, призовавайки Nestle да прехвърли работниците към друг продукт.

Още преди спирането работниците вече не произвеждаха пици „Fraich'Up“, продавани с необработени термично основи, за които се подозира, че разпространяват бактерията E. coli.

Здравните органи са попаднали на следите на хранителните отравяния през февруари 2022 г. след серия от бъбречни увреждания при деца, причинени от E. coli.

През март Nestle затвори двете производствени линии на Buitoni в Кадри и издаде заповед за изтегляне на продуктите.

Компанията съобщи, че при вътрешните ѝ тестове не е открита E. coli в производствената линия или около нея, но че замразените пици, приготвени между октомври 2021 г. и февруари 2022 г., са били заразени.

Възможно е бактериите да са попаднали чрез брашното, използвано за направата на основите, от лошите хигиенни условия във фабриката, която е получавала предупреждения в миналото, или от гризачи, намесили се в храната.

През май съдът в парижкото предградие Нантер ще разгледа дело, заведено от 55 жертви на хранително отравяне, които претендират за обезщетение в размер на около 250 млн. евро.

След като претърсиха обектите на компанията в Кадри и в предградията на Париж, прокурорите започнаха разследване за един случай на непредумишлено убийство и още 14 случая на неволно нанасяне на телесни повреди.

Ръководителят на Nestle France Кристоф Корну се извини през юли на засегнатите семейства, като добави, че фирмата ще открие фонд за подпомагане на жертвите.

През октомври председателят на групата Пол Булке обеща да "стигне до дъното" на отравянията. /БГНЕС

Париж / Франция