Навални: Путин е опасност за Русия

Най-голямата заплаха за Русия е режимът на президента Владимир Путин, заяви лишеният от свобода опозиционен лидер Алексей Навални в първия си коментар след осуетения бунт на "Вагнер".


"Няма по-голяма заплаха за Русия от режима на Путин", написа Навални в социалните мрежи. "Той е толкова опасен за страната, че дори неизбежната му кончина ще създаде заплаха от гражданска война", добавя той.

Навални споделя, че от 1 юни в килията му е изключено дори радиото, като не може да вижда други хора или да разговаря с тях.

„Затова, когато влязох в съдебната зала и адвокатите ме попитаха: "И как мина военното положение за вас?", помислих, че това е някаква нова шега или интернет мийм, който още не е достигнал до мен. А когато минута по-късно ми разказваха за превземането на Ростов, за свалените хеликоптери и за въоръжената колона, която се е насочила към Москва, за да "убие тоя гад Шойгу", а маскираните съдебни изпълнители също слушаха и кимаха, все очаквах някой изведнъж да изкрещи "You got punk'd"!. Но никой не го направи“.

По отношение на т. нар. поход на „Вагнер“ към Москва Навални сподели, че не го разбира „толкова добре, колкото всички останали“, с изключение на няколко неща, които изброява в пет точки.

„Няма по-голяма заплаха за Русия от режима на Путин. Не Западът или опозицията свалиха руските хеликоптери над Русия. Не беше АКФ, която доведе Русия до ръба на гражданска война (на който може би все още се намираме), казва Навални, като отбеляза, че лично Путин е помилвал всички осъдени, които са били на път да „убият Шойгу“.

Според опозиционера режимът на Путин е толкова опасен за страната, че дори неизбежният му крах би създал заплаха от гражданска война.

„Сега разбираме със сигурност, че стадото от поддръжници на Путин е готово всеки момент да започне война на всички срещу всички. Ето защо е изключително важно всички ние да помним, че всеки транзит на властта след Путин трябва да бъде обвързан със свободни избори“, казва той и добавя:

„Фактът, че войната на Путин може да разруши и разпадне Русия, вече не е драматично възклицание“.

По думите на Навални диктаторите и узурпирането на властта са тези, които „водят до безредици, слабо управление и хаос“. /БГНЕС