Националистическите протести в Сърбия - знак за растящо руско влияние

Проруски активисти в Сърбия се присъединиха към националистически протестиращи пред президентството тази седмица, което е последният признак за нарастващото руско влияние в балканската страна.

Скандирайки "не се предаваме" и "измяна", те заплашиха с бунт, ако Сърбия подкрепи плана на ЕС за нормализиране на отношенията с Косово.

Президентът Александър Вучич осъди протестите като "антисръбски".

Правителството заяви, че не смята, че Москва е подклаждала протестите, но войната е засилила напрежението в Белград.

Към президента бяха отправени смъртни заплахи, ако подпише споразумение за Косово, а трима души бяха обвинени в призиви за насилствена промяна на конституционния ред в Сърбия.

Сред тях е и лидерът на сръбската крайна десница Дамян Кнежевич, който организира протестите. Той публично е подкрепял руската наемническа група "Вагнер", която изигра голяма роля във войната на Русия в Украйна.

Неотдавна той беше заснет да посещава руската централа на "Вагнер" в Санкт Петербург.

Сръбският президент Вучич излезе по телевизията, за да обвини организаторите на протеста, че са платени с пари от чужбина и се зарече, че Сърбия никога няма да бъде победена с лъжи, заплахи и няколко пушки. "Нямам нужда някой от "Вагнер" да ме потупва по рамото и да ми казва какво мога и какво не мога да правя", каза той.

Руският посланик осъди заплахите срещу сръбския лидер. Но почти година след началото на войната в Украйна е ясно, че Сърбия се бори да запази връзките си с Москва, докато същевременно опитва да се сближава с ЕС.

"Бих направил всичко за майка Сърбия и майка Русия. Те са едно и също нещо", каза Владо Станич, облечен с тениска, на която е изобразен строгият Владимир Путин и добре познатият му цитат за инвазията: "Всичко върви по план".

Станич демонстрира крайна версия на по-разпространен начин на мислене - форма на панславизъм, според която Сърбия има исторически и религиозни връзки с Русия.

Той говори за "цар Путин" с почти месиански термини, повтаряйки руската пропаганда за борбата ѝ срещу "фашистите и нацистите" в Украйна.

Владо Станич излежава присъда в затвор в Сърбия, след като се присъединява към руските сили, сражаващи се в Източна Украйна

Той отказва да говори за това, което е правил в украинския регион Донбас, но при завръщането си в Сърбия е изпратен в затвора.

Чедомир Стойкович, който е един от водещите гласове на Сърбия срещу руското влияние, предупреждава, че Сърбия е подложена на "хибридна атака", което е довело до широката подкрепа, на която сега се радва Русия.

"В продължение на 15 години Русия провеждаше огромна операция в Сърбия. Тяхната разузнавателна служба е тук и действа с размах. Те влагат пари тук, купувайки медии и редактори на новини".

Той се опитва да започне съдебно преследване срещу руския посланик и групата "Вагнер", а сега защитава млада украинка, за която твърди, че е била несправедливо третирана заради националността си.

Твърденията е трудно да бъдат доказани, но отразяването на руската война в Сърбия често е в драматично противоречие с новините от други европейски страни.

Един от вестниците публикува материал в навечерието на инвазията със скандалното заглавие "Украйна напада Русия". Друг вестник публикува на първа страница статия, в която се твърди, че украинският президент Володимир Зеленски е обвинил Запада, че е "предал" Украйна, а той не е казал нищо подобно.

Сърбия е нещо като изключение сред европейските държави в подкрепата си за Русия. Тя отказа да се присъедини към западните санкции, въпреки че президентът Вучич осъди руската инвазия.

Влад, продавач на сувенири в централния белградски парк "Калемегдан", върти оживена търговия с промосковски тениски. На една от тях е изобразено логото Z, което се превърна в отличителен знак на руската война.

"Това не е Русия срещу Украйна, а Русия срещу НАТО", твърди той, повтаряйки друга мантра на Путин.

Мнозина в Сърбия никога не са простили на отбранителния съюз на Запада за въздушните удари през 1999 г. срещу силите на Слободан Милошевич.

Те сложиха край на бруталното етническо прочистване на албанците в Косово от страна на Сърбия, но и предизвикаха трайна омраза сред много сърби.

В петък Косово отпразнува 15 години независимост, но Сърбия не я признава.

Косово е темата, която преминава през всичко това, и там все още се намират сили, ръководени от НАТО.

Смятано от мнозина тук за съществена част от сръбската територия, Косово обяви независимост преди 15 години в резултат на години на етническо напрежение, кървави конфликти и геноцидни нападения.

Отношенията между тях са влошени и Сърбия не признава Косово като независима държава, както и 50 000-те етнически сърби, които живеят там.

По-късно този месец обаче президентът Вучич ще се срещне с премиера на Косово в Брюксел, като САЩ и ЕС се надяват да подпишат мирен план, който ще насочи Сърбия към присъединяване към Европейския съюз и към отдалечаване от орбитата на Русия./БГНЕС

------------------------------------------------------

Джо Инууд, Би Би Си