НАСА обяви екипажа за полета около Луната през 2024 г.

НАСА представи екипажа за първата си човешка мисия до Луната от повече от 50 години насам - включително първата жена и първия чернокож мъж, които ще пътуват в далечния космос, предаде АФП.

Кристина Кох, астронавт на НАСА, която държи рекорда за най-продължителен единичен космически полет на жена, ще бъде специалист на мисията по време на полета около Луната през следващата година на "Артемида II".

Виктор Глоувър от НАСА, военноморски летец, ще пилотира космическия кораб "Орион", който ще обиколи Луната през ноември 2024 г. Така той ще стане първият чернокож, участвал в лунна мисия.

Екипажът се допълва от ветерана астронавт на НАСА Рийд Уайзман, на 47 г., командир на мисията, и Джереми Хансен, също на 47 г., бивш пилот на изтребител, който сега работи в Канадската космическа агенция.

Тримата американци и един канадец ще станат първите астронавти, които ще навлязат толкова дълбоко в Космоса след края на историческите мисии "Аполо" през 1972 г.

Полетът на "Артемида II" е прелюдия към завръщането на хора на Луната за първи път от половин век насам и евентуална мисия до Марс.

И тримата американски астронавти са прекарали известно време на Международната космическа станция (МКС), докато Хансен, канадският специалист на мисията, ще осъществи първия си космически полет.

Четиримата астронавти бяха представени от администратора на НАСА Бил Нелсън на събитие в космическия център "Джонсън" в Хюстън.

"Най-голямата, най-мощната ракета в света ще ги изстреля напред и нагоре към небето", каза Нелсън.

44-годишната Кох, електроинженер, прекара рекордните 11 последователни месеца в космоса и участва в първите изцяло женски космически разходки по време на престоя си на МКС.

"Вълнувам ли се?" Кох каза. "Абсолютно!"

46-годишният Глоувър каза, че "Артемида II" е "нещо повече от мисия до Луната и обратно".

"Това е следващата стъпка, която ще отведе човечеството до Марс", каза той.

Марс до 2040 г.

Уайзман заяви, че разнородният екипаж е съставен от "изключителни оператори".

"Всички ние сме просто професионални изследователи", каза той пред АФП.

"Ние представляваме нашата нация", каза Уайзман, но "имаме нужда целият свят да тръгне с нас".

Франсоа-Филип Шампан, канадският министър на иновациите, науката и промишлеността, присъства на събитието и заяви, че страната му "не може да се гордее повече", че в екипажа на полета има канадец.

В рамките на програмата "Артемида" НАСА има за цел да изпрати астронавти на Луната през 2025 г. - повече от пет десетилетия след последната мисия на "Аполо".

Освен че ще изпрати първата жена и първия цветнокож на Луната, американската космическа агенция се надява да установи трайно човешко присъствие на лунната повърхност като трамплин за евентуално пътуване до Марс.

Нелсън, ръководителят на НАСА, заяви, че очаква мисия с екипаж до Марс до 2040 г.

Десетдневната мисия "Артемида II" ще тества мощната ракета на НАСА „Space Launch System“, както и системите за поддържане на живота на борда на космическия кораб "Орион".

Първият полет на "Артемида" приключи през декември, като капсулата "Орион" без екипаж се завърна благополучно на Земята след 25-дневно пътуване около Луната.

По време на пътуването около спътника на Земята и обратно "Орион" измина над 1,6 милиона километра и се отдалечи от Земята повече от всеки предишен обитаем космически кораб.

На Луната са стъпвали само 12 души. /БГНЕС