Народното събрание прие оставката на Денков

Народното събрание прие оставката на министър-председателя акад. Николай Денков и Министерски съвет с 216 гласа "за", предаде репортер на БГНЕС.


Оставката е част от поетия ангажимент за ротация между ГЕРБ и ПП-ДБ, който гласи, че след оставката на Николай Денков и министрите, министър-председател трябва да стане Мария Габриел от ГЕРБ и да бъде избран нов персонален състав на МС.

“Въпреки саботажите сме готови да продължим напред. Кабинетът в оставка ще продължи да изпълнява функциите си до избиране на ново правителство и ще осигури приемственост в ротацията”, заяви Денков в началото на дебатите в пленарна зала.

Опозицията взе думата по време на разискванията и отправи остри критики към кабинета.

“България беше водеща сила в много сектори. Тя определяше енергийния баланс, какво се случи през тези 30 години? България имаше само срамни правителства”, това заяви Цончо Ганев от “Възраждане”.

Според него кабинетът на Денков е потъпкал Конституцията, подарил е важни за сигурността на България ракети на Украйна и престъпността се е върнала. “50 отрицателни становища от съдебните институции относно промените в Конституцията, клекнахте пред ДПС и хора с двойно гражданство могат да стават министри”, каза Ганев и продължи: “Относно отбраната подарихме за 2 млрд. лв. два ядрени реактора на Украйна; дадохме ракети, които осигуряваха безопасното съществуване на страната ни, сега сме тотално оголени. На всичкото отгоре се връщаме в престъпните времена и “всички спонсори на ПП-ДБ вече ги няма”. Като започнем през Алексей Петров и стигнем до Къро. Имаме разруха и морално падение с този кабинет”, добави Цончо Ганев.

Георги Свиленски, заместник-председател на ПГ на БСП, разкритикува Денков заради това, че е напуснал пленарна зала преди изявлението на Цончо Ганев. Според Свиленски той бяга от българските граждани. “Моля да върнете премиера в зала и разбира се министрите да отговарят за това, което са постигнали”, призова Свиленски.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова също разкритикува кабинета. “Това правителство е порочно заченато и абсолютно неестествено като “сглобка”, каза Нинова, след което изброи докъде са се реализирали приоритетите на кабинета. “Постигнахме 3% Шенген- приоритет неизпълнен. Приемането в Еврозоната от 2025г.-невъзможно е. Овладяване на инфлацията до 3%, приключихме 2023г. с 9%. Четвърти приоритет-ПВУ и енергийните промени: Абсолютно неизпълнен. Петият официален приоритет е създаване на реални правила за разпределяне на парите в общините, тук 0 работа-неизпълнен приоритет”, смята Нинова.

Относно законодателната програма Корнелия Нинова каза, че има приети 11 закона и 8 ратификации от заложени 80. “Не свършихте и това”, добави лидерът на БСП.


Тя засегна и съдебната реформа, като обясни, че няма избран състав на КПКОНПИ, на ВСС и на Инспектората и, че реална реформа в съдебната власт липсва.

Според нея в споразумението за съвместното бъдещо управление между ГЕРБ и ПП-ДБ няма нито една предложена реформа за здравеопазването, образованието и за повишаване на доходите. “Всичко е делене на постове и порции. С предстоящата ротация ни предлагате още от същото”, добави Корнелия Нинова.

Тошко Йорданов от ИТН смята, че в кабинета е имало министри-туристи, а най-вредното нещо появило се във финансите е Асен Василев. “Оставката трябваше да бъде налице още преди 9 месеца. Денков стоя тука и лъга. През последните 9 месеца кабинетът даде малоумни предложения за промяна на датата на националния празник, благодарение на финансовият министър държавният дълг на страната ще бъде 49 млрд., а той самият стана известен със корупционния случай “Чаталджа”. Назначихте министри туристи, чиито екскурзии се плащат от данъкоплатците”, каза Йорданов.

Според него няма и Шенген. “Съгласихме се да приемем толкова много бежанци само заради въздушния и воден Шенген и да може “дамите” от коалицията да се хвалят само на думи какво са свършили”, смята депутатът от ИТН.

В продължилия около 2 часа дебат от страна на конституционното мнозинство изказвания направиха Кирил Петков и Христо Иванов.

“Акад. Денков управляваше в едно време на болезнено обществено разединение в България и това разединение си проличава и в пленарната зала”, заяви Христо Иванов, отговаряйки на опозицията. Според съпредседателя на ПП-ДБ няма политическа алтернатива, защото няма политически идеи. "Хората излизат тук, за да разкриват болезни истини от своето подсъзнание”, смята Иванов.

Той обясни, че кабинетът е имал задачата да реши най-сетне парламентарната криза. “Той трябва да бъде острието, за да видим дали можем да търсим езика на съгласие, на баланси. Това всичко се случва в ситуацията на тежки компромиси”, каза Христо Иванов и продължи уточнявайки, че Денков винаги е запазвал фокус върху важните приоритети на страната. “Независимо как ще свърши това, благодаря на господин Денков”, добави Иванов. /БГНЕС