Награда "Оскар" за корупция получи Вучич от сръбската опозиция

Сръбският премиер в оставка Ана Бърнабич днес получи награда "Оскар" за корупция от опозиционните партии в сръбския парламент, които я призоваха да предаде отличието на президента Александър Вучич, предаде БГНЕС.


Народните представители от опозицията издигнаха златни статуетки, като алюзия към кодовото име "Оскар" в прихванатата комуникация на престъпна мрежа, за която се подозира, че е пряко свързана с Вучич.

Въпросната организация е била оглавявана от Дарко Шарич - черногорски трафикант на наркотици.

Преди дни КРИК - Мрежа за докладване на престъпност и корупция разкри в свое журналистическо разследване, че според френската полиция наркокланът на Дарко Шарич е бил подпомаган от бившия министър на вътрешните работи Небойша Стефанович - с кодово име Edo, и от ръководителя на Службата за сигурност и информация на Сърбия (БИА) Марко Парезанович - Markus. И двамата са членове на Сръбската прогресивна партия (СПП) на Вучич.

Те са получавали заповедите си от човек, чието кодово име е било "Оскар".

Опозиционните партии попитаха защо никой не смее да каже това, което е абсолютно ясно - "Оскар всъщност е тогавашният и сегашният президентът на Сърбия Александър Вучич". Критиците на държавния глава смятат, че той е направлявал и опазвал престъпната организация от правосъдието в съседна Сърбия.

"Оскар е човек, когото мафията нарича "всемогъщ служител", и само той може да решава всички проблеми", се казва в изявление на Партията на свободата и справедливостта, цитирано от вестник "Данас".


БГНЕС припомня, че днес в 12:00 ч. българско време беше възобновена учредителната сесия на сръбското Народно събрание.

Първият вицепремиер Ивица Дачич ще ръководи правителството на Сърбия до избирането на нов кабинет, като той ще замени Ана Бърнабич. Тя пък ще заеме поста председател на парламента.

Лидерите на най-голямата опозиционна коалиция "Сърбия срещу насилието", Мариника Тепич и Мирослав Алексич, днес изразиха несъгласие с кандидатурата на Бърнабич.

Новосформираният сръбски парламент започна учредителното си заседание на 6 февруари, когато бяха потвърдени мандатите на депутатите. На 11 март народните представители трябваше да изберат председател, но заседанието беше отложено.

Парламентарните и местни избори в страната се проведоха на 17 декември. Те бяха определени от опозицията и международната общност като "нечестни" заради тоталната доминация на президента Вучич в политическото и медийното пространство.

Европейския съюз излезе с остра резолюция срещу Белград, в която призова за пълно международно разследване на изборните нарушения. /БГНЕС