Над 14 000 сигнала са предадени към Столичната община от тел. 112 за шест месеца

Близо 25 000 сигнала са подадени за първото полугодие в националната система „112“. От тях 14140 са разпределени на Столична община. Това стана ясно по време на подписване на партньорски договор между двете институции, предаде репортер на БГНЕС. Подписите си под споразумението положиха кметът Йорданка Фандъкова и директорът на националната система „112“ Цветомир Цеков.

От началото на годината на-много са сигналите за „престъпление срещу личността“- 4653, за пожари – 1856, транспортни произшествия – 1072, инциденти с животни – 651, медицински инциденти, възникнали в детски градини, училища и общински сгради - 717.

Сред оплакванията на гражданите са случаи на неправилно паркирали автомобили, силен шум от съседи, неработещи светофарни уредби, пожари в контейнери.

Директорът на „112“ Цветомир Цеков отбеляза, че двете ведомства започват нов съвместен етап от сътрудничеството. През годините непрекъснато нараства доверието на хората към спешния телефон, затова и търсят първо колцентъра. „Хората подават сигнали за нарушения на общински имоти, пътна инфраструктура инфраструктура, малки аварии по газопреносната мрежа“, изброи Цеков. Същевременно отбеляза, че с новото споразумение ще се засили сътрудничеството при инцидентите с пожари, наводнения и Планинската спасителна служба.

Йорданка Фандъкова припомни, че през 2015 г. Столична община беше първата, която създаде работна станция в общинските центрове за видеонаблюдение или за реакция при кризи. Според нея това намалява времето за реакция и създава много по-добра възможност за координация с останалите служби, особено когато става дума за сигнали за нарушаване на обществения ред. /БГНЕС