МВФ: Имиграцията може да помогне за намаляване на инфлацията във Великобритания

Според заместник-ръководителя на Международния валутен фонд (МВФ), имиграцията помага за намаляване на инфлацията в Обединеното кралство, тъй като преодолява различията на пазара на труда.


В интервю за Би Би Си Гита Гопинат заяви, че предвид високите нива на инфлация във Великобритания присъствието на чуждестранни работници може да бъде предимство.

По данни на Службата за национална статистика (ONS) нетната миграция към Обединеното кралство е нараснала до 606 000 души през декември, което значително надхвърля предишния рекорд от 504 000 души шест месеца по-рано.

Напоследък правителството на Обединеното кралство се стреми да намали тези цифри, въпреки че международните организации за защита на правата на човека често критикуват страната заради антимигрантските ѝ политически настроения.

"В този контекст, при толкова висока инфлация, наличието на работници, които могат да запълнят недостига в някои от секторите, които наблюдаваме в момента, ще помогне за намаляване на инфлацията. Така че смятам, че има ползи от идването на работници", каза Гопинат, заместник-управляващ директор на МВФ.

Потребителската инфлация в Обединеното кралство се понижи до 8,7% на годишна база през април, което е спад от 10,1% през март, но е над очакваните 8,2%. ONS посочи също, че цените на хранителните продукти са продължили бързото си покачване, достигайки най-високите си стойности от почти 45 години.

Темпът на нарастване на цените на хранителните стоки е намалял през годината до април, въпреки че се е доближил до рекордното равнище от 19,1%. /БГНЕС