Мутафчиев: Асен Василев да разбере, че не сме врагове, искаме средства за дейност, за да творим

Средствата, които са необходими към бюджета не са средства за Министерството на културата, нека да го разберат хората. Това го казват трапезните анализатори, които дават много съвети, ние говорим за целева група култура, където средствата са 800 млн. те са средствата, които се пренасочват от бюджета към всички общини в България за културни дейности. Там са и средствата, които се отделят за бюджета на МК, тези 800 млн. вече са абсолютно недостатъчни. Това заяви пред БНТ председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев.


Доходите, които получават тези хора, са унизителни. 1050 лева е средната брутна заплата в общинските театри. Поради тази причина разговорът, който водихме с кмета на София Йорданка Фандъкова, тя ни накара да се усмихнем за това, че са заложили в бюджета на СО 30% увеличение на доходите на всички работещи в общинските културни институти, каза Мутафчиев. 30% увеличение, остава СОС да преглътне политическите си мераци и да гласува бюджета на СО, за да може 30-те % да бъдат въведени в експлоатация, посочи още Мутафчиев. Работещите в тази сфера са интелигентни и възпитани хора, не са простаци, които да крещят по улиците. Това за тях не е работа, а е живот, душа. За това се опитваме чрез театъра да възпитаваме публиката, без да размахваме пръсти, каза Мутафчиев.

Съществуват и тези изкуства, които да те зарадват, да ти бръкнат в душичката, нещо, което те кара да се замислиш, това вече е възпроизвеждане на култура, отбеляза Мутафчиев.

Асен Василев ако разбере, че не сме врагове, а стоим на една маса, би трябвало да ни покани да водим разговори, за да допринесем секторът да се финансира допълнително, искаме средства за дейност, за да работим, за да творим спокойно, не само за заплати, поне 300 млн. трябва да се добавят към сегашното състояние на бюджета, което е 350, каза Мутафчиев. /БГНЕС