МПО: 101 г. борба за запазване на културно-историческото наследство на македонските българи и битка за независима Македония

Емигрантската история на българите зад океана е богата и изстрадана, със значимост без аналог в борбата за опазване на българското политическо и духовно самосъзнание. По тази причина отбелязването на 101 годишнината от създаването на Македонската патриотична организация - най-голямата емигрантска организация на македонските българи в света, е от огромно значение за всеки българин, без значение в коя част на света се намира той.

МПО е създадена от бежанци от всички части на Македония във Форт Уейн, Индиана, през далечната 1922 г. Вече 101 години организацията провежда свой Конгрес, като тази година събитието се отбелязва от 1-и до 3 септември в Кълъмбъс, Охайо, където МПО има свой клуб и провежда активна дейност. Информацията за Конгреса и всичко, свързано с него, предава репортер на БГНЕС, част от екипа на агенцията, който тази година е сред гостите на събитието и основната медия с мисия за неговото отразяване.

На събитието присъстват видни членове и активни деятели, свързани с Македонската патриотична организация, сред които домакините от клуба на МПО в Кълъмбъс в лицето на Грегъри Чачоф, потомък на македонски българи Ник Стефанов, както и много представители на македонските българи от новата емиграция в Северна Америка. Официален гост на събитието е генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков. Очаква се присъствието на над 400 представители на потомците на българската емиграция от региона на Македония.

Съществуването на Македонската патриотична организация е изпълнено с предизвикателства, продължаващи и до днес. Учредяването на МПО е по решение на Тодор Александров, който обединява всички малки съществуващи организации в Северна Америка по онова време. По-късно МПО се разширява в Южна Америка – Бразилия и Аржентина, а също така в Австралия и Нова Зеландия.

Основната цел на организацията е да защитава правата на българите от поробена Македония срещу сръбските и гръцките пропаганда и терор. През годините тя работи активно за създаването на българско лоби, поддържайки контакти с американския политически, бизнес и научен елит, включително с ангажирането на представители на Конгреса и администрацията във Вашингтон с българската кауза.

От създаването си до днес МПО защитава българския етнически характер на Македония. Печатният орган на МПО вестник „Македонска трибуна“ информира американската и световна общественост за тежката и онеправдана съдба на българите в Македония и за натиска над тях, установен в Македония от югославския диктатор Йосип Броз Тито след 1945 г.

Генералният консул на България в Чикаго Светослав Станков /вляво/

Българската емиграция се появява в САЩ през последната четвърт на ХIX век, като първоначално съотношението между българите от освободените земи и поробена Македония е приблизително равно - общо около 50 000 души. С избухването на Балканските войни настъпват промени. Тогава част от българите от Царство България, които подлежат на задължителна военна служба, се завръщат в родината, за да участват във войните за национално обединение.

Поради това съотношението вътре в рамките на българското етническо тяло в новия свят се променя в полза на македонските българи, а след Ньойския договор, по който Македония е окончателно разкъсана, те започват да изтеглят от там свои роднини, семейства и приятели. Така между двете световни войни македонската емиграция в САЩ и Канада доминира в структурата на българското емигрантско тяло.

Българите в Егейска и Вардарска Македония под гръцко и сръбско владичество са поставени в изключително тежко положение. Възниква необходимостта тази огромна отломка от българско етническо тяло в Америка да създаде собствена патриотична политическа организация, която чрез прокарване на идеите на българската национална кауза - истината за българите в Македония, да ангажира вниманието на световната общественост с цел справедливо решение на македонския въпрос. Така от 2 до 4 октомври 1922 г. във Форт Уейн, САЩ, се провежда първият учредителен конгрес на Македонската патриотична организация.

След приключването на Втората световна война МПО играе изключителна роля в усилията македонският въпрос да заеме подобаващо място на дипломатическата сцена. МПО разобличава случващото се във Вардарска Македония. Организацията е тази, която нанася първият удар върху македонизма с оповестяването на конкретни факти – убийства на българи, станали жертва на македонистката трансформация на македонското общество, принудителното македонизиране на българите в Македония, анализи за фалшифицирането на българската история в Македония и доказване на несъстоятелността на наратива за съществуването на древна македонска народност. /БГНЕС