Молдова допусна проруски кандидати за президенти

Върховният съд на Молдова постанови, че кандидати от проруска политическа партия, оглавявана от укриващ се милиардер, могат да участват в президентските избори в страната по-късно тази година, съобщи „Политико“.


Партията „Шор“, кръстена на лидера й Илан Шор, молдовски бизнесмен, живеещ в изгнание в Израел, беше разпусната през юни, след като съд установи, че е плащала на граждани да предизвикват безредици. През октомври молдовският парламент промени избирателния кодекс, за да забрани на лица, свързани с партии, считани за незаконни или противоконституционни, да се кандидатират за длъжност в продължение на три години.

Но Конституционният съд на Молдова постанови, че октомврийските промени в избирателния кодекс сами по себе си са противоконституционни, като се аргументира, че законопроектът е бил приет прибързано и депутатите не са имали достатъчно време да изготвят поправки.

„Това решение не само възстановява правата на хората, но също така поставя под въпрос легитимността на миналите избори“, заяви съдът в публикация в Instagram.

Шор беше осъден през 2017 г. на 7,5 години затвор, а по-късно присъдата бе увеличена на 15 години заради обвинения в измама и пране на пари във връзка с банкова измама за 1 милиард долара, извършена три години по-рано. Докато беше под домашен арест с висящо обжалване, Шор избяга в Израел през 2019 г. Миналата година той организира протести срещу проевропейския президент Мая Санду, призовавайки я да се оттегли заради кампанията й за членство в ЕС.

Молдовските власти заявиха, че демонстрациите са част от руска кампания за смяна на сегашната администрация с прокремълска. Председателят на парламента Игор Гросу каза, че правителството ще уважи решението на Конституционния съд от 26 март, но ще положи всички усилия да попречи на всеки, свързан с престъпни организации, да се кандидатира за публични длъжности. „Ще направим корекции в съответствие с решението на съда, но няма да позволим на престъпни групи да поемат контрола върху изборния процес и да подкопаят демокрацията в Молдова“, каза Гросу.

Молдова отдавна се страхува от руска намеса във вътрешните й работи, най-вече в отцепилата се от съюзниците на Кремъл република Приднестровието и автономната област Гагаузия в южната част на страната. Приднестровието, което се намира по протежение на границата на Молдова с Украйна и е населено предимно с руснаци, украинци и молдовци, функционира като непризната държава след разпадането на Съветския съюз, запазвайки своето знаме със сърп и чук от съветската епоха и използвайки руския като един от своите официални езици. Молдова многократно е обвинявала Кремъл, че се опитва да дестабилизира региона. Гагаузия е дом на тюркско малцинство, което говори руски. Нейният лидер Евгения Гуцул има близки връзки както с Шор, така и с руския президент Владимир Путин. /БГНЕС