Moderna е ефективна при младежи от 12 до 18 г.

Масовата ваксинация на деца срещу Covid-19 се приближи стъпка по-близо, тъй като Moderna стана вторият производител, който обяви успешни резултати от изпитванията при хора на възраст от 12 до 18 години.

Ваксината на Pfizer / BioNTech вече е получила спешно одобрение в САЩ за юноши на възраст от 12 до 15 години, след като опитите показаха по-добра ефективност, отколкото при участници на възраст между 16 и 25 години.

Резултатите от двете компании предполагат, че тази година ще започне масова имунизация на ученици, като това може да сложи край на тревогите на родители, ученици и учители и да позволи на училищата да функционират по нормалния си начин. В края на април Pfizer кандидатства за разрешение за спешна употреба в Европа при деца от 12 до 15 години .

AstraZeneca започна първите си изпитания при деца на възраст от шест години през февруари, като компанията имаше за цел да включи 300 доброволци на възраст от шест до 18 години.

Подобно на Pfizer, Moderna твърди, че нейната ваксина е 100% ефективна при младите хора. В проучването участват 3700 души на възраст от 12 до 18 години.

Moderna заяви, че не са регистрирани сериозни странични ефекти, след втората доза пациентите най-често са се оплаквали от болки в ръцете, главоболие, умора, мускулни болки.

Всички, които са участвали, ще бъдат наблюдавани през следващите 12 месеца, за да са сигурни, че няма дългосрочни ефекти.

„Ще представим тези резултати на FDA и регулаторните органи в световен мащаб в началото на юни и ще поискаме разрешение. Оставаме ангажирани да изпълняваме своята част, за да помогнем за прекратяване на пандемията Covid-19. " каза Стефан Бансел, изпълнителен директор на Moderna.

БГНЕС припомня, че американската компания Moderna бе обявена за най-добрата ваксина срещу COVID-19 в света на видеоконференцията на Световния конгрес по ваксини във Вашингтон 2021 г. /БГНЕС, Гардиън