МКС промени орбитата си, за да избегне космически боклук

Орбитата на Международната космическа станция (МКС) бе коригирана, за да се избегне сблъсък с фрагмент от китайския спътник Fengyun-1C. Това се казва в съобщение на НАСА и Роскосмос.

"Орбиталната височина на Международната космическа станция беше увеличена в сряда вечерта, за да се избегнат сблъсъци с космически отломки. По предварителни данни след маневрата орбиталната височина на МКС се е увеличила с около 1,2 км", се казва в съобщението.

По данни на Главния информационно-аналитичен център на Автоматизираната система за предупреждение за опасни ситуации в околоземното пространство (ASPOS OKP) минималното разстояние между МКС и космическите отпадъци може да бъде малко над 600 метра.

Fengyun-1C е китайски метеорологичен спътник. На 11 януари 2007 г. Китай успешно изпробва собствените си противосателитни оръжия. Метеорологичният спътник FY-1C от серията Fengyun, в орбита на височина 865 км, беше унищожен от пряк удар от противосателитна ракета, изстреляна от мобилна пускова станция на космодрума Сичан./БГНЕС