Мицотакис: Турция използва миграцията за геополитически цели

Европейската имиграционна политика не може да функционира без физически граници като например стени по външните граници на Европейския съюз, заяви гръцкият министър председател в интервю за "Билд".

"Каква е ползата от границите, ако човек не може да ги защити? Според мен стените са необходим инструмент за сухопътните граници. Те са неразделна част от една интегрирана миграционна политика", каза премиерът.

Говорейки за ситуацията на гръцко-турската граница в района на Еврос през 2019 г., Мицотакис каза, че в рамките на шест месеца от неговия мандат Гърция се е сблъскала с "организирано нахлуване на хиляди нелегални имигранти в страната, т.е. на европейска територия". Според него Турция е първата държава, която е въоръжила имиграцията за геополитически цели".

Премиерът на Гърция се позовава на коментар на Том Фридман, че "Имаме нужда от голяма стена и голяма врата за имиграцията", т.е. европейските граници трябва да бъдат добре защитени, но мигрантите трябва да са добре дошли, а процесът на миграция трябва да бъде рационализиран.

Мицотакис говори и по въпроса за "вторичните миграционни потоци", т.е. бежанците, които преминават през Гърция или са получили убежище в Гърция, но с крайна дестинация Германия:

"Ако някой получи убежище в Гърция, аз искам този човек да остане в Гърция. А ако иска да изгради живота си в Гърция, ние ще го приемем - както вече правим. Можем ли да предложим същите предимства като Германия? Не. Ние не сме толкова богати, колкото Германия. Не мога да дам повече облаги на бежанците в Гърция, отколкото давам на гръцките граждани. Мисля, че това е разбираемо за всички".

Едновременно с това той призова за прилагане на едни и същи правила за предоставяне на убежище в цяла Европа.

По повод оплакванията за репатриране, Мицотакис отговори, че Гърция не извършва отблъсквания по границите, но военноморските сили и бреговата охрана прехващат лодки с нелегални мигранти. Такава е правната рамка на Европейския съюз, според него. Той също така увери, че бреговата охрана и военноморските сили спасяват всички хора, които са в опасност от удавяне.

Накрая, в отговор на оплакванията на неправителствени организации, че гръцката брегова охрана ограбва бежанци, министър-председателят заяви, че е запознат с тези оплаквания, но няма доказателства за подобен инцидент. /БГНЕС