Мирослав Зафиров: Войната ще доведе до реокупация на Газа

Целта на наземната операция на Израел е да бъде реокупирана Ивицата Газа. Ще трябва да мине доста време преди да има каквито и да било преговори, защото жертвите и от двете страни са хиляди.

Това заяви пред БГНЕС Мирослав Зафиров, дипломат от кариерата и съветник на специалния координатор на ООН за Близкоизточния мирен процес.

Той изрази надежда, че войната ще остане само в рамките на Газа, но предупреди, че опасността да придобие регионален характер съществува. „Към момента не е редно да се спекулира с това“, уточни Зафиров.
Според него има страни, които биха се радвали войната да се разрасне, но има и достатъчно сериозни ключови играчи, които правят всичко възможно тази война да бъде ограничена и да приключи колкото е възможно по-бързо.
„Целта на новото правителство е тази война да бъде спечелена и никога повече да не се случи отново“, подчерта Зафиров.
Той предупреди за опасността от гигантска хуманитарна криза. „В резултат на конфликта може да се появи огромна мигрантска вълна от Газа. В момента единственият начин да се излезе безопасно е през границата с Египет. Власите в Кайро имат притеснения от тази потенциална мигрантска вълна от бягащи хора и какво тя би могла да предизвика. Става дума за огромен натиск върху най-близкия съсед и съюзник на Израел сред арабските държави“, заяви Зафиров и добави, че в момента не се водят преговори, а се евакуират хора. „Освен хуманитарната криза, ще говорим за голямо количество жертви“. /БГНЕС