Мирослав Зафиров: България има своя национален интерес и трябва да продължи да го отстоява

Посещението на министъра на външните работи Теодора Генчовска в РС Македония за пореден път показа, че спрямо София, в Скопие се отнасят предубедено. По-лошото е, че с всяка изява на премиера Кирил Петков и екипа му, в македонската столица са убедени, че въпросът за началото на преговорите е въпрос на време.

Отново следва да се каже, че напредъкът в икономическите и инвестиционни отношения с РСМ разбира се е чудесно нещо, но както вече бе казано много пъти, по никакъв начин не е достатъчен.

Проблемът в отношенията с РСМ не са свързани с това чий е Гоце Делчев, а в това, че София създава прецедент, като сама се отказва да брани националния си интерес. РСМ е длъжна да знае, че без решаване на проблема за правата на българите, без решаване на въпроса за идеологията на омразата и антибългарския наратив и без да има претенции към националната ни история до 1945 г., няма да започне преговори.

Въпросът за правата на българите в РСМ не трябва да се обвързва с имагинерното македонско малцинство в пределите на България, защото ако това се случи – именно в този случай ние създаваме прецедент, като отваряме широко вратата за бъдещи претенции спрямо България по тази линия. Това е предварително загубена битка.

Посещението в Скопие показа ясно, че на ниво политическо доверие или по-скоро недоверие отношенията между РСМ и България са далеч от добрия тон. И за това вина няма никое българско правителство от 1991 г. насам. Вина няма и Петков.

Ние сме изправени пред хора, които не искат да направят компромис, като в момента търсят начин да излязат от патовата ситуация на блокирани преговори. Те не са добри играчи на шах, те са нетърпеливи и заради това агресивни. Те усещат, че България може би е готова да отстъпи, което не се оценява като компромис, а се използва.

В подобна ситуация най-добрата тактика е да сме търпеливи и настойчиви в исканията си към Скопие. Времеви хоризонт не може да има, защото става дума за националния ни интерес. Нашите искания не са незаконни, те не са нещо, от което да се срамуваме. Ако някой смята иначе, ако някой вижда в позицията ни рудиментарни остатъци от миналото, то това е грешка. /БГНЕС

--------------

Мирослав Зафиров. Анализът е направен специално за Агенция БГНЕС.