Местните избори в Турция - ключово изпитание за Ердоган и ПСР

На 31 март около 61 млн. гласоподаватели ще имат право да гласуват на местните избори в съседна Турция.


Изборите ще дадат ясен знак за популярността на президента Реджеп Тайип Ердоган, докато неговата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) се опитва да си върне ключови градове, които загуби преди пет години. Една победа ще бъде прибавена към впечатляващия рекорд на президента от последователни изборни победи през последните две десетилетия.


В същото време запазването на общините в ключовите градове ще помогне за активизиране на турската опозиция, останала раздробена и деморализирана след поражението на президентските избори миналата година.

На последните местни избори, проведени през 2019 г., обединената опозиция спечели столицата Анкара и мегаполиса Истанбул, слагайки край на 25-годишната власт на управляващата партия.

Особено загубата на Истанбул беше голям удар за Ердоган, който започва политическата си кариера като кмет на близо 16-милионния мегаполис през 1994 г. Ердоган реши Мурат Курум, 47-годишен бивш министър на урбанизацията и околната среда, да се изправи срещу досегашния кмет Екрем Имамоглу, популярен политик от основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП). Имамоглу е сочен като възможен кандидат за президент, който да се изправи срещу Ердоган на следващите президентски избори.

Този път обаче 52-годишният Имамоглу ще участва в местните избори без пълната подкрепа Партията на зелената левица (YSP) и "Добрата партия" (IYI), които издигат свои кандидати.


Проучванията на общественото мнение сочат, че надпреварата между Имамоглу и Курум, които обещаха инфраструктурни проекти за осигуряване на устойчивост на сградите срещу земетресения и за облекчаване на хроничните задръствания в града, е равностойна.

Очаква се опозицията да запази позициите си в Анкара, където досегашният кмет Мансур Яваш, който също е определян като бъдещ кандидат за президент, остава твърде популярен.

Ердоган, който повече от две десетилетия е на власт като министър-председател, а след това и като президент, провежда многохилядни предизборни митинги в цялата страна, агитирайки от името на кандидатите за кметове.

Той отиде и в Аксарай, провинция в сърцето на Анадола. Обръщайки се към около 35 000 души, Ердоган призна настоящите икономически проблеми на страната и заяви, че приоритет на ПСР е ограничаването на нарастващата инфлация. Той заяви, че през последните 21 години на управление на партията АК Турция е счупила рекордите в производството и растежа, а сега е изправена пред последиците от войните и кризите.

"Ние се борим с високите разходи за живот, произтичащи от раняващата ни инфлация", каза Ердоган и изтъкна работата на правителството за повишаване на пенсиите на пенсионерите, като добави, че за Турция предстоят по-добри дни, след като инфлацията спадне през втората половина на годината.

"Няма значение колко ще плащаме на гражданите в тези условия на инфлация. Предприемаме стъпки, за да възстановим загубите в покупателната способност", каза той.

Опозиционният алианс от шест партии, воден от РНП, се разпадна след поражението на изборите миналата година. Привържениците на алианса останаха деморализирани, след като той не успя да отстрани Ердоган въпреки икономическите трудности и последиците от катастрофалните земетресения през 2023 г.

Способността на РНП да задържи големите градове, които спечели преди пет години, би помогнала за съживяването на партията и би ѝ позволила да се представи като равностойна алтернатива на ПСР. От друга страна, загубата на Анкара и Истанбул в полза на ПСР би могла да сложи край на президентските амбиции на Яваш и Имамоглу.

Републиканската народна партия пристъпи към смяна на ръководството скоро след изборното поражение, но все още не е ясно дали новият председател на партията, 49-годишният фармацевт Йозгюр Йозел, може да спечели турците на своя страна. /БГНЕС

-----

вестник "Сабах"