Масов протест в Унгария заради сексуални посегателства над деца

Десетки хиляди унгарци протестираха в Будапеща след президентското помилване по дело за сексуално насилие над деца, което шокира страната.


Демонстрантите изпълниха историческия Площад на героите в столицата в знак на солидарност с жертвите на насилие, съобщи Би Би Си.

Миналата седмица президентът Каталин Новак и двама високопоставени представители на управляващата партия "Фидес" на министър-председателя Виктор Орбан подадоха оставки заради спорното помилване.

Скандалът се превърна в най-голямата заплаха за управлението на Орбан, откакто той се върна на власт през 2010 г.

На 16 декември на Площада на героите се стекоха големи тълпи за демонстрацията, озаглавена "там има чудовища".

Политическите партии бяха помолени да стоят настрана. Демонстрацията беше организирана предимно от младежи в знак на протест срещу малтретирането и пренебрегването на деца и за социална солидарност.

Правителството на Орбан превърна семейните ценности в основна част от своята политика. Очаква се на 17 февруари в речта си за състоянието на нацията унгарският премиер да очертае следващите стъпки на правителството.

Миналата седмица Каталин Новак се оттегли от поста си, като се извини за "грешката", допусната при помилването

Спорът, довел до оставките, възникна, след като имената на 25 души, помилвани от г-жа Новак през април миналата година в рамките на посещението на папа Франциск в Унгария, бяха публикувани от унгарските медии.

В списъка на осъдените беше и заместник-директорът на детски дом близо до Будапеща, който беше вкаран в затвора за три години, заради злоупотреба с деца в управляваното от правителството заведение./БГНЕС