Маркес с първи полпозишън в Япония

Световният шампион в MotoGP Марк Маркес ще се цели в десета победа през сезона в кралския клас при мотоциклетите, след като грабна полпозишън в Япония.

Маркес грабна първи полпозишън в кариерата си в Япония.

Пилотът на Хонда завърши за 1 мин 45.763 за първия си полпозишън на пистата „Туин Ринг Мотеги“, където спечели през 2016 и 2018. Към него на стартовата решетка ще се присъединят състезателите на Петронас Ямаха Франко Морбидели и новобранецът Фабио Куартараро, които са съответно на 0.132 сек и 0.181 сек зад испанеца. Маркес, който финишира трети в петъчната тренировка, вече си осигури шеста световна титла в последните седем сезона, след като триумфира в Тайланд преди две седмици. Той финишира и втори в пет от шессте останали състезания, като пропусна място на подиума само веднъж – в САЩ, след като претърпя инцидент, докато бе начело. Но Куартараро определено чука на вратата и затрудни сериозно Маркес в последните състезания, като испанецът грабна победите в заключителните обиколки.

Пилотите на „Мотеги“ трябваше да се справят с лоши метеорологични условия, след като се изля пороен дъжд следобед, оставяйки пистата покрита с дебел слой облаци за квалификационните сесии. Очаква се слънчево време за неделното състезание на японската писта. От втора редица ще стартират Маверик Винялес (Монстър Енерджи Ямаха), Кал Кръчлоу (Хонда) и Джак Милър (Прамак Рейсинг). Те са следвани от Андреа Довициозо (Дукати), който може да си гарантира второ място в крайното класиране тази неделя, докато Валентино Роси стартира от четвърта редица. /БГНЕС