Лукс за богатите ли е устойчивата мода?

Устойчивостта се е превърнала във водеща дума в модната индустрия.


Тя присъства в хаштаговете на TikTok, използват я любимите ви инфлуенсъри и повечето от нас се опитват да направят устойчив избор, съобщи Her.ie.

И все пак понякога изглежда, че единствените марки, които могат да бъдат наистина устойчиви и отговорни, са предназначени за "високия клас клиенти".

Докато ние, обикновените хора, често се чувстваме разкъсани между това, което бихме предпочели да купим от етична гледна точка, и това, което смятаме, че можем да си позволим.

Дали устойчивата мода наистина е непосилна за нас, хората с ограничен бюджет, или това е погрешно схващане?

Стил с ограничен бюджет

Да, има устойчиви марки, които са предназначени за тези, които разполагат с лукса на свободните пари.

Добре познати марки като Zady, Reformation и People Tree са забележимо по-скъпи от Penneys или Shein например.

Разбира се, това е по основателни причини: те гарантират етично и устойчиво спокойствие на купувача.

И все пак, върнете се в годините преди няколко десетилетия, когато купувахме по-малко, а дрехите издържаха по-дълго, дрехите бяха инвестиция и се изработваха за цял живот.

Част от проблема с потреблението на мода идва от това, че недобре изработените дрехи се разпадат и се налага да ги заменяме.

Инвестирането в нови етични или дори дизайнерски дрехи от шампиони в областта на устойчивата мода като Vivienne Westwood ще ви излезе малко по-скъпо, но те ще издържат цял живот - и е много вероятно да се грижите по-добре за тях.

Пазаруването втора ръка е опция

Не е задължително да се купува нещо чисто ново, а да се пазарува втора ръка и в това няма нищо срамно.

Тиана от Fab Socialist говори за това в своето видео в YouTube за елитарността в устойчивото развитие.

"Може да кажете "ами, знаете ли, ние нямаме много пари, затова ни трябват тези евтини дрехи". Когато в действителност не мисля така, защото можете да си купите дрехи втора употреба. Това е евтин начин да се сдобиете с нещата, които искате. Това ни предизвиква да бъдем интелигентни потребители", каза Тиана.

Макар че дори и тогава това не е идеално решение, благотворителното пазаруване предлага както ограничени стилове, така и често не включва размери, което осигурява още един обръч за прескачане.

И така, как мога да променя нещата?

Устойчивата мода не е непременно елитарна, но определено просто е по-достъпна за хората с по-високи доходи.

Все още можем да направим нещо, за да променим ситуацията, но за това са необходими повече мозък и търпение.

Трябва ли да е така? Сигурно не, но в момента сме на такова ниво като общество.

Нека не се страхуваме, че ще бъдем изключени от зелената революция. Вместо това можем да се ангажираме по начини, които да се справят с първопричините за екологичните проблеми по начин, който отговаря на социално-икономическата ви основа./БГНЕС