Лукашенко: Ако Русия рухне, всички ще загинем

Ако Русия рухне, всички ще останем под отломките, всички ще загинем. Това заяви беларуският лидер Александър Лукашенко.


Той заяви, че е наредил на армията си да бъде в "бойна готовност" по време на бунта в съседна Русия, воден от главатаря на наемниците от "Вагнер" Евгений Пригожин.

"Издадох всички заповеди за привеждане на армията в пълна бойна готовност", заяви Лукашенко в коментар, разпространен от държавните медии, след като на дългогодишния авторитарен лидер бе приписана заслугата да договори прекратяването на краткотрайното въстание на Вагнер.

По думите на беларуския лидер, кризата между Вагнер и руската армия е било лошо управлявана.

Президентът на Беларус започна церемонията по връчване на генералските пагони в Двореца на независимостта. По време на речта си той заяви, че се е подготвял за война в продължение на 30 години и затова сега беларусите са в мир.

Президентът смята, че днес заплахата от нов глобален конфликт е по-близо от всякога. Според него "се опитват да ни заблудят за истинските намерения и планове на колективния Запад", но вместо това се налага западният ред. Като едно от проявленията на това той посочва новата вълна на разширяване на НАТО и засилването на военния потенциал на страните от блока.

"Нашата страна, целият ни регион, отново се опитват да ги разрушат, да дезориентират хората. Опитват се по всякакъв начин да нажежат обстановката и да ни наложат своите правила, да установят своя ред. Ред, при който няма да има нито наши държави, нито наши народи", заяви президентът по време на церемонията по връчване на генералските пагони в Двореца на независимостта. "Моята позиция е следната: ако Русия рухне, ние ще останем под отломките, всички ще умрем", добави Лукашенко.

"Няма да скрия, че беше болезнено да гледам събитията, които се случиха в Южна Русия. Не само за мен. Много наши граждани ги приеха присърце. Защото отечеството е едно", заяви президентът на Беларус.

Лукашенко нарече своята "родина от Брест до Владивосток“. "Това е земята, свободата и нашият народ, който живее тук. Историята помни: беларусите знаят как да защитават земята си. Ние сме били и ще бъдем по-силни от всяко предизвикателство", обеща беларуският президент.

"В никакъв случай не правете от мен герой, нито от мен, нито от Путин, нито от Пригожин, защото ние изпуснахме ситуацията и после си помислихме, че тя ще се разреши от само себе си, но тя не се разреши... И двама души, които се сражаваха на фронта, се сблъскаха. В този случай няма герои", каза беларуският президент.

Според него най-лошото е, че "ако имаше сътресения, Западът веднага щеше да се възползва от тях“. /БГНЕС