Люпчо Куртелов: Ще представим българската култура на Охрид

"Нашата цел е да представим българският бит и култура на гражданите на Охрид и цяла Македония. За тази цел при нас ще има български списания, книги, както художествена, така и историческа литература". Това заяви пред БГНЕС Люпчо Куртелов, председател на сдружението "Балкански хоризонти". Той е потомък на братя Миладинови.

На сдружението Илияна Йотова подари икона на св. Иван Рилски, българска класика и сборник с песните на Миладинови.

Сдружението "Балкански хоризонти" откри читалище в град Охрид. Откриването му е ясен сигнал, че местните българи нямат никакво намерение да се отказват от защитата на своите права и са решени да защитават българското културно и историческо наследство. В същото време това е доказателство, че те ще водят и активна просветителска и образователна дейност.

На посещение в Охрид е българска делегация, водена от вицепрезидента Илияна Йотова, която се срещна с Люпчо Куртелов.

Тя обеща да продължим работата за защита на правата на българската общност.

„Най-накрая българската държава застава зад това да имат работа, да не бъдат сегрегирани напълно тогава, когато потърсят работно място само за това, че декларират, че са от български произход“, посочи като пример тя.

„Доста неща научихме за преброяването. Аз за първи път разбирам, че тази сравнително много малка цифра, която се получи, идва от факта, че на определени места, когато хората декларират български произход, властите са поискали показване на български документи. Това не съществува като изискване предварително, към представителите на етнически групи в Република Северна Македония такива изисквания не са предвидени“, обясни вицепрезидентът.

„Всички институции и ще продължим да работим за защита на тези права. Ще продължаваме да настояваме пред европейските институции, че България няма как да каже „да“ по напредъка за членството на република Северна Македония, докато тези отношения не бъдат регулирани“, заяви Йотова.

По думите й гаранциите за това не могат да бъдат устни. „Пет години след подписване на Договора за добросъседство почти нищо не се е случило в това отношение. За съжаление и в много други части от текстовете на Договора“, отбеляза тя.

Европейският съд за правата на човека в Страсбург никога не е искал от България признаването на македонско малцинство у нас, каза Йотова. Тя посочи, че решенията на ЕСПЧ са административни и уважават българската Конституция, която предоставя граждански, а не колективни права.

„Българската Конституция не признава малцинствата. Никога в присъдите на ЕСПЧ в Страсбург не е имало искане за признаване на македонско малцинство в България, защото Европейският съд уважава българската Конституция“, подчерта Йотова. /БГНЕС