Лавров към Макрон: Европейските лидери трябва да мислят по-рационално

"Струва ми се, че тези, които не само изразяват такива мисли, но дори ги допускат в главата си, все пак трябва да използват тази глава за по-рационални мисли, по-безопасни за Европа".


Това заяви руският външен министър Сергей Лавров по повод думите на френския президент Макрон, че могат да бъдат изпратени западни войски в Украйна. Лавров направи този коментар по време на визитата си в Йемен, предаде Анадолската агенция.

Лавров също така нарече самоубийствено желанието на западната коалиция да снабди Украйна с оръжия с далечен обсег на действие.

Руският топ дипломат нарече "ултиматум" предложението, което се подготвя от украински президент Зеленски за разрешаване на кризата.

"Той (Зеленски) каза, че това няма да се счита за преговори, но нормален човек разбира, че това означава ултиматум. Зеленски никога не се е въздържал от ултиматуми; цялата му формула от 10 точки беше и си остава очевиден ултиматум. Те се опитват да привлекат колкото се може повече държави на различни събития, за да обсъдят този документ", каза Лавров.

Главата на руската дипломация коментира и кризата в Червено море, която възникна след началото на нападенията срещу търговски кораби от страна на йеменските бунтовници хутите.

„Западните ограничения бяха осакатили световната търговия много преди кризата в Червено море, породена от подкрепяните от Иран бунтовници хути в Йемен“, каза той.

"Спомняме си как Западът насърчаваше украинците да използват уж безопасните коридори, предоставени в периода, когато действаше инициативата на генералния секретар на ООН за черноморското зърно. Влиянието, разбира се, е и върху рязко усложнената логистика на доставката на стоки от една точка до друга и, както току-що беше казано за пореден път, рязко увеличените застрахователни тарифи. Всички тези явления, които пряко вредят на световната търговия, наблюдавахме много преди началото на кризата в Червено море във връзка с обстрела от страна на хутите. През последните две години именно такъв ефект имаха незаконните агресивни действия на Запада в рамките на кампанията от безпрецедентни санкции", добави Лавров./БГНЕС