Лавров благодари на Куба

Руският външен министър Сергей Лавров благодари на Куба за "пълното разбиране" относно войната в Украйна. „Оценяваме, че нашите кубински приятели... ясно показаха своята позиция и изразиха пълното си разбиране в своите оценки на причините, довели до настоящата ситуация“, каза Лавров по време на среща с кубинският му колега Бруно Родригес.


Това гласи акаунтът на руското МВнР в Telegram. Лавров, който също се срещна с кубинския президент Мигел Диас-Канел и неговия предшественик Раул Кастро, разкритикува американските санкции срещу Куба като "незаконни и нелегитимни". Той отбеляза, че страната му „също е обект на американски санкции... много преди настоящите събития“.

Куба е под американско ембарго повече от шест десетилетия. При бившия президент Доналд Тръмп, който беше на власт от 2017-21 г., Вашингтон засили санкциите, които продължиха по време на времето на Джо Байдън.

Русия е изправена пред тежки санкции от САЩ, Канада и ЕС след нахлуването в Украйна през февруари 2022 г. Откакто Лавров пристигна в Хавана в сряда вечерта, посолството на САЩ в столицата е осветено в цветовете на украинския флаг. Преди Куба руският външен министър посети Бразилия, Венецуела и Никарагуа по време на едноседмичната си обиколка из Латинска Америка. /БГНЕС, АФП