Лайчак: ЕС е по-подготвен от всякога за присъединяването на Западните Балкани

„Перспективата за членство на Западните Балкани в ЕС сега е по-силна и по-ясна от когато и да било през последните 20 години след срещата на върха в Солун“.


Това заяви специалният пратеник на ЕС за диалога между Косово и Сърбия Мирослав Лайчак, съобщи Vesti Online.

„ЕС е по-подготвен от всякога през последните 20 години и е важно Балканите да не изпуснат влака, защото може да се окажат единствените, които ще се присъединят към ЕС“, каза Лайчак на Делфийския икономически форум.

Лайчак оцени, че срещата на върха в Солун (състояла се преди 20 г.) е била период на ентусиазъм. Тогава всички са вярвали, че процесът на сближаване на региона ще протече бързо и гладко, но не се е оказало така. След това е имало период, в който ЕС се е преструвал на сериозен, когато става дума за разширяване, а Балканите са се престрували на сериозни, когато става дума за реформи.

„Агресията на Русия срещу Украйна дойде като сигнал за събуждане“, подчерта Лайчак и добави, че за първи път след Солун и разширяването на ЕС през 2004 г. има импулс, когато става дума за разширяване.

„За първи път виждам, че ЕС е по-подготвен за Балканите, отколкото Балканите за ЕС, защото те са много скептични“, каза словашкия дипломат.

Той добави, че ЕС се подготвя за разширяване, защото осъзнава, че "губи региона". В този контекст посочи, че на Словакия, Латвия и Литва са им били необходими по-малко от 3 години, за да приключат преговорите за присъединяване, докато Сърбия е приключила 8,6 % от процеса за 123 месеца. .

Лайчак изтъкна значението на постепенната интеграция, при която страните, стремящи се към ЕС, не получават всички ползи наведнъж, а в хода на изпълнение на задълженията си от преговорните глави.

Той също така изтъкна, че Украйна, Молдова и Грузия вече са част от групата за разширяване и че те са инициатори на този процес./БГНЕС