Курти: Великобритания трябва да изпрати повече войски в Косово

„Великобритания трябва да изпрати повече войски в Косово, за да предотврати война на Западните Балкани“.


Това заяви косовският премиер Албин Курти за "The Telegraph", като добави, че присъствието на НАТО в Косово е само "символично" и не би било достатъчно, за да се предотврати нахлуване на Сърбия.

Изявленията на Курти дойдоха, след като президентът на Сърбия Александър Вучич намекна, че ще се опита да възстанови Косово. Той заяви, че "Сърбия ще изчака най-добрия възможен момент и ще се възползва от възможността".

Министър-председателят заяви, че Великобритания трябва да увеличи военното си присъствие в Западните Балкани.

"Великобритания е част от НАТО и действа и работи по този начин. Смятам, че в Косово трябва да има повече войски на НАТО", каза Курти.

Главата на косовското правителство заяви, че "НАТО може и трябва да се ангажира повече в Косово, както във военно, така и в политическо отношение".

В Косово има около 4500 войници на НАТО.

Курти заяви, че няколко пъти е поискал от Брюксел да има повече войски в Косово. Той заяви, че е отправил искане още преди началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. Премиерът е отправил искане и през септември миналата година след терористичната атака в Банска, при която беше убит полицейският сержант Африм Буняку.

След нападението, в опит за разширяване, бяха изпратени около 200 британски военнослужещи, които се присъединиха към 400-те британски военнослужещи, разположени там.

Оттогава тези допълнителни войски са напуснали.

По това време Алиша Кернс, председател на Комисията по външни отношения в британския парламент, обвини Запада, че не е успял да защити Косово от сръбската и руската агресия, и призовава британското правителство да гарантира, че "на Балканите няма да бъде възприета политика, в центъра на която е Белград".

Курти заяви, че макар присъствието на войски на НАТО да е "значително" в северната част на Косово, където има сръбско мнозинство, като цяло "то не се е увеличило много и присъствието е символично".

В рамките на КФОР в Косово има само 45 британски военнослужещи от общо 4443.

Италия разполага с 1322 войници, САЩ - с 572, а Унгария - с 365 войници.

Курти разказа пред изданието за сръбските бази в близост до границата с Косово - 48 на брой. Той каза, че от тези 48 бази 28 са военни и 20 жандармерийски.

"Сърбия чака удобен момент, за да ни нападне", допълни косовският лидер.

Курти определи сръбския президент Александър Вучич като "малкия Путин".

Той заяви, че не е изненадан, че през декември миналата година Вучич публично е показал възхищението си от президента на Азербайджан Илхам Алиев, когато той превзе спорния регион Нагорни Карабах от арменските сили.

Вучич има свои собствени стремежи да завладее Косово. Заради заплахите, които Сърбия представлява за нас, и заради връзките ѝ с Кремъл, сигурността на страната и региона ни ще се повиши, ако разполагаме с повече капацитет и възможности за нашата армия и полиция, както и с повече войски на НАТО. Смятам, че докато Сърбия не признава Косово, докато Сърбия поддържа 48 оперативни бази около нашата страна и докато Сърбия е близък съюзник на Кремъл, трябва да има повече капацитет от наша страна и повече войски на НАТО“, каза Курти.

Той заяви, че Косово вече изразходва повече от 2% от БВП за отбрана, изпълнявайки целта на НАТО, която много страни членки на алианса не изпълняват.

Косовският премиер разказа за времето, прекарано в затворите в Липян и Пожаревац от 1999 г. до края на 2001 г., където е бил измъчван от сръбския режим. По това време Вучичи е бил министър на информацията.

"Той все още е на власт, а аз станах министър-председател, но не изпитвам омраза към сърбите. Иска ми се обаче Сърбия да промени отношението и подхода си към Косово, за да се нормализират отношенията. Вярвам в справедливостта без отмъщение. Аз не вярвам в отмъщението. Ако има отмъщение, тогава не може да има справедливост", каза Курти./БГНЕС