Ковачевски: Сега ветото е наше, сами се блокираме по пътя на ЕС

В момента ветото е наше-вътрешно. В момента сами се блокираме по пътя на евроинтеграцията. Това каза македонският премиер Димитър Ковачевски, предаде репортер на БГНЕС.

„Сроковете са много ясно разписани от закона. Предложенията /за промени в Конституцията, бел.ред. /ще бъдат предоставени на правителството от страна на Министерството на правосъдието. В момента то се намира при експертите. След това ще бъде изпратено в Народното събрание, в Конституционната комисия, която се ръководи от председателя на парламента“, каза Ковачевски.

Той уточни, че след това, съгласно законовите разпоредби и политическата воля, ще бъде организирано приемането на поправките в Конституцията.

„Това трябва да стане, защото това е по-добре за Македония. Тя не трябва да бъде блокирана отвътре. Ако до сега имаше блокада на Македония отвън, сега за първи път тя е отвътре. Аз съм убеден, че от 120 депутатите в парламента огромното мнозинство от тях са за еворинтеграцията на страната, независимо от честата промяна в позицията на ВМРО-ДПМНЕ“, подчерта Ковачевски и изрази убеждението, че "този процес няма да спре".

БГНЕС припомня, че за да бъдат приети конституционните промени при гласуването те трябва да бъдат подкрепени от минимум 80 народни представители. Промяната на Конституцията е едно от условията за започване на истински преговори за членство на РСМ в ЕС. /БГНЕС