Коулмън е с временно преустановен статут заради пропуснат тест

Действащият световен шампион на 100 м Крисчън Коулмън бе временно наказан заради пропуснат допинг тест, съобщиха от Лекоатлетическия съюз по интегритет (АИЮ).

Коулмън е пред угрозата да бъде наказан с две години, което ще го лиши от участие на Игрите в Токио догодина.

Това го поставя под риск от двугодишна забрана, която ще го изхвърли от участие на Олимпийските игри в Токио през лятото на 2021. Американският спринтьор е „с временно преустановен от участие във всякакви състезания“, се казва в изявлението на АИЮ. Коулмън, който за малко не бе наказан още миналата година заради три нарушения на антидопинговите правила за „уведомяване на местонахождение“ през 2018 и 2019, разкри детайли за последния си пропуснат тест в Туитър. Най-бързият човек на планетата, който записа време от 9.76 сек, за да спечели златото на 100 м на миналогодишното световно първенство в Доха, сподели, че не е успял да обжалва откритието на АИЮ, че е пропуснал тест на 9 декември, 2019. Емоционалното изявление на Коулмън в Туитър бе придружено от копие на формалното известие от АИЮ за пропуснатия тест. 24-годишният лекоатлет избегна наказание преди миналогодишния световен шампионат през септември, след като стана ясно, че е нарушил на три пъти правилата за уведомяване на местонахождение в рамките на 12-месечен период. Трите провинения на спринтьора са от 6 юни, 2018, 16 януари, 2019 и 26 април, 2019. Въпреки това, Коулмън успешно обжалва, че първият пропуснат тест е трябвало да бъде върнат със задна дата до първия ден от четвъртината – 1 април, 2018, което означаваше, че трите му пропуска изпаднали от въпросния период от година. Но новината, че Коулмън е пропуснал нова среща с хората, провеждащи тестовете през декември, означава, че неговите нарушения през януари и април миналата година влизат вече в сила. Според антидопинговите правила на УАДА, всяка комбинация от три пропуска при уведомяване на местонахождение – пропуснат тест или предаване навреме – в рамките на 12-месечен период, може да бъде наказана с две години лишаване от участие в състезателни мероприятия. Забраните могат да бъдат съкращавани при смекчаващи обстоятелства. „Мисля, че опитът на 9 декември е умишлен, за да пропусна тест. Не ми казвайте, че съм пропуснал тест, ако се появявате на вратата ми без моето съгласие и знание“, започна той в изявлението си в Туитър. Американецът сподели, че хората, провеждащи тестовете са дошли, докато той пазарувал за Коледа, което можело да бъде удостоверено от банковите извлечения и касови бележки. „Бях повече от готов и наличен за тестване, и ако бях получил телефонно обаждане, щях да проведа теста и да продължа вечерта си. Разбрах за теста на следващия ден – 10 декември, 2019 от АИЮ, когато получих и доклада за пропуснат тест от нищото“. В доклада на допинг контрола, публикуван от Коулмън, се казва, че човекът е пристигнал пред апартамента му и не е получил отговор след „няколко, силни почуквания в рамките на всеки 10 минути“ в разстояние на един час. Звънец до вратата на Коулмън бил натиснат, но не се чул звук.

Не е бил направен опит за свързване с Коулмън по телефон, според документа. „Свързвали са се с мен по телефон абсолютно всеки път до момента, когато е ставало въпрос за тест. Буквално – нямам представа защот сега беше различно. Той дори каза, че не е могъл да чуе звънеца, тогава защо не ми се обади?“. Коулмън добави, че е бил тестван два дни по-късно. „Бях тестван няколко пъти след това, дори по време на карантината. Но, разбира се, това няма значение, и фактът, че никога не съм взимал допинг също няма значение“, завърши той в социалните мрежи. /БГНЕС