Йоана Илиева: Ще запазя чувството на настървеност и за Олимпиадата

Ще запазя чувството на настървеност и за Олимпиадата. Това заяви родната фехтовачка Йоана Илиева, която говори пред медиите, след като завоюва олимпийска квота на сабя за Игрите в Париж, предаде репортер на БГНЕС.

Илиева спечели квалификацията в Люксембург, където единствено победителката отиваше във френската столица. На събитието в Пресклуб България присъстваха още личният й треньор Ивайло Воденов, президентът на Българска федерация по фехтовка Величка Христева, европейската шампионка за девойки Емма Нейкова, както и членовете на Управителния съвет на федерацията Йордан Гълъбов и Запрян Ванчев.

Илиева коментира представянето си в Люксембург, като е на мнение, че сега е по-близо до почетната стълбичка в Париж. „За мен лично този успех значи много. През последната година цялата академия „Етрополски“ работихме за този момент. Бяхме сигурни, че ще успеем. В последния момент отборът ни за една точка не успя да се класира за Париж. Трябваше да се настроя за трудната квалификация в Люксембург, тъй като имаше кандидати от цяла Европа, а само един печели квота за Олимпиадата. Подготвях се в невероятни условия във Франция. Слава богу, спечелихме и отиваме на Олимпийските игри“, започна тя и продължи:

„Смятам, че съм по-близо до почетната стълбичка в Париж, да. След Световното ми беше трудно, имах проблеми в следващите състезания. Тази квалификация ми върна това чувство на пътеката – тази настървеност и желание на всяка цена да бия на нула. Тъй като е по средата на сезона, ще запазя това чувство и ще го прехвърля на Олимпиадата. В четвъртък заминавам на Гран При в Корея и в понеделник играя“, добави фехтовачката по отношение на това, което й предстои.

Илиева бе категорична, че изненади са възможни на всяко едно състезание и че предпочита да не е сред фаворитите. „Изненади има на абсолютно всяко състезание. Има състезания, на които топ 16 отпадат на първа елиминация. На тази квалификация аз бях фаворитка и усещах напрежението. Всички искаха да загубя. Квалификацията е по-тежка от Олимпиадата. Искам по същия начин да работя и на Олимпиадата психически – искам да играя както играх в Милано, когато не бях сред фаворитите, но бих фаворита“.

„Мисля, че направих нещо важно за моя спорт. Бъдещото поколение ми диша във врата, в Лос Анджелис сме претенденти. От днес да тренираме за Лос Анджелис. Това няма как да стане никога. Като цяло, в женската сабя претендентките са около 30-годишни. Аз имам едни седем години, в които да работя над психологическата си подготовка. Когато в главата имам проблеми, не мога да покажа това, на което съм способна. Опитът ще си каже думата“, сподели тя още относно това, което може да подобри.

„Толкова съм щастлива, и както всички мои колеги – много нерви, труд и напрежение ни костваше, но след като постигнахме своята цел, нямаме нужда много да говорим. Предстоят ни европейски първенства, но най-голямата цел, разбира се, е да се върнем от Париж с медал“, каза президентът на федерацията Христева и допълни: „Европейската шампионка за девойки е и член на националния отбор за жени. Това, което най-много радва федерацията, е че се появяват и искри и в шпагата. Това, което чакаме от женската сабя, си пожелавам да чакаме и от мъжката сабя и от мъжката шпага“.

Тя апелира и за подкрепа от Министерството на младежта и спорта във финансово отношение, като обърна внимание и на условията за подготовка, които не са желаните за фехтовачите. „Надявам се, че ще се справим с обезпечаването на подготовката на Йоана. Въпросът е, че някак си нашият спорт остава по-назад. Дай боже, като приключи Олимпиадата, ще проведем борба и с Министерството на младежта и спорта. Нашият бюджет е 650 000 плюс 200 000 кадрово обезпечаване. Когато поискаме повече от ММС, да сме извоювали повече. С международните участия горе-долу се справят, но едва ли хората знаят в какви зали тренират тези хора. След толкова построени зали, за нашия спорт няма“.

Треньорът на Илиева – Ивайло Воденов, подчерта настървеността у възпитаничката си да разгромява всички съпернички в Люксембург. „Всички сме щастливи от постигнатото. В мен оставя отговорността да подготвя Йоана за Олимпиадата. За пръв път я виждам от много време да играе настървено. Искаше буквално да разгромява своите съпернички. Очакват ни трудните моменти сега да се подготвим за Олимпиадата“, започна той и продължи:

„Темата за залата. Г-жа Христева каза, че тренираме в академията – това са бивши офиси. Хората, които идват тук, не вярват, че тренираме там. Ние сме единствената федерация, която няма склад. Министерството помага за заема. Нас не ни трябва голяма зала. Всички министри дават надежди. Трябва да разговаряме просто. Ние сме готови да си намерим дори инвеститори за построяване на панели. Трябва ни място от 500-600 кв.м. Четири американки искат да тренират с нас, те по принцип тренират в Манхатън“.

Воденов каза, че тепърва ще стане ясно къде ще се подготвя Йоана за Париж, но със сигурност ще е в Европа. За нашето момиче предстои участие на Гран При в Корея, Световната купа в Пловдив и Европейското първенство в Базел, Швейцария, като не е изключено и включването й на Европейското до 23 г. „Не сме мислили за подготовка за Олимпиада. Чух се с няколко колеги. Чисто спортно-състезателни – Гран При в Корея, Световна купа в Пловдив плюс Европейското първенство в Базел, Швейцария. Това е за Йоана. Както и Европейското до 23 г., в което вероятно ще се включи. Сега трябва да видим какви са опциите пред нея. Със сигурност ще бъде в Европа. Няма как да се пригодиш към всички състезатели. Можем да подобрим тактиката към различните стилове“, завърши треньорът по отношение на това какво може да бъде подобрено у Илиева. /БГНЕС