Костадинов: Най-вероятно ще се доиграят само мачовете от редовния сезон

Първият вицепрезидент на БФС Емил Костадинов.

Най-вероятно ще се доиграят единствено двата оставащи кръга от редовния сезон на Първа лига, когато първенството може да бъде подновено, разкри първият вицепрезидент на Българския футболен съюз Емил Костадинов на пресконференция днес, предаде репортер на БГНЕС.

Вчера УЕФА сложи краен срок от 3 август за довършване на местните първенства в Европа, като Костадинов заяви, че се работи по-различни варианти, но на практика доиграването на всички мачове от редовния сезон и плейофите е неосъществимо. "Професионалната лига предложи варианти, тя направи събиране и говори с всички професионални клубове, има мнението на всички. Преобладаващият вариант е да се доиграят двата мача 25-ти и 26-ти кръг и да се изиграят Купа България и баражите за влизане в Първа лига. Другият вариант е да се изиграе цялото първенство, на теория може да стане, но на практика за мен ще бъде по-неосъществимо. Няма как да стане", коментира той.

Членът на Изпълкома на БФС коментира и информациите, че някои клубове от Първа лига вече имат сериозни финансови проблеми заради кризата с коронавируса и няма да подадат документи за лицензиране. "Доколкото съм запознат, единствено и само пет отбора от Втора лига не са си подали документите за лицензиране, така че няма друг клуб, който да не си е пуснал документите за участие в следващото първенство", каза Костадинов.

По-рано тази седмица БФС реши да прекрати сезоните в Трета лига и да обяви временното класиране за крайно, без да има изпадащи отбори. Третият в класирането на Югозападната лига тим на Своге обаче изрази разочарование, че няма да получи шанс да се бори за промоция, тъй като само първите два тима Миньор Перник и Септември Симитли ще се изправят в директен бараж за влизане в професионалния футбол. "Изпълкомът на БФС не решава еднолично, това са решения на Аматьорската лига и на Зоналния съвет. Наистина ще има недоволни, но в крайна сметка положението е такова и всеки трябва да го приеме", коментира Костадинов.

В същото време Българският футболен съюз ще намали съдийските такси за мачовете след подновяването на сезона, както и членския внос на клубовете, за да подпомогне отборите по време на кризата с коронавируса, която се отразява сериозно на финансовото им състояние.

"На миналата пресконференция аз лично обявих, че БФС ще направи всичко възможно да подпомогне професионалните и всички други клубове в България. Нашето предложение с г-н Касабов в отборите от Първа и Втора лига, както и оставащите мачове от Купа България, съдийските такси ще бъдат намалени, така че по този начин да помогнем на клубовете. Не е много, но този етап това можем да направим. Общо се налавят с около 23 процента, което не е никак малко в този труден период за всеки един клуб. Също така ще предложим на Професионалната лига, защото както знаете всеки професионален клуб има такса членство - тя да бъде драстично намалена за следващия сезон. Това са първите две мерки, които ще направим", коментира Костадинов.

От БФС потвърдиха, че УЕФА ще започне моментално парите за повиквателни за националните отбори - 17.7 милиона евро ще бъдат разположение между 16-те отбора, които са бараж за Евро 2020, сред които е и България. Клубовете ще получат суми за футболистите, които са били повикани в европейските квалификации и Лига на нациите, а след изиграването на плейофите ще бъдат добавени и парите от тези мачове

По отношение на елитните юношески групи секретарят на Спортно-техническата комисия Неделчо Михайлов уточни, че първите осем отбора в групите ще оформят четвъртфинални двойки, които ще играят на разменено гостуване (първия срещу осмия, втория срещу седмия и т.н.), като по-високо класираният тим ще има предимството да е домакин на реванша. Изпадащи няма да има, но ще има два влизащи отбора, което означава, че през следващия сезон елитните групи ще се състоят от 18 отбора, като най-вероятно броят им отново ще бъде редуциран до 16 за по-следващия сезон. /БГНЕС