СДВР: Мерките за тази среща ще бъдат доста по-строги от предходната

"Мерките за тази среща ще бъдат доста по-строги от предходната, вследствие на противообществени прояви, които имаше последния път. Буферните зони между двете агитки ще бъдат доста по-големи. Пропускателният режим и проверката на зрители ще бъде на няколко етапа. Ограничаваме част от хореографията - визирам винилите, които при изстрелване на една ракета и запалване, пострадалите може да са адски много вследствие на разтопяването му. Ако е необходимо, ще бъдат изпразнени сектори, но се надявам разумът да надделее и феновете да превърнат мероприятието в спортен празник". Това обявиха от СДВР във връзка с утрешното дерби между ЦСКА и Левски на Националния стадион, предаде репортер на БГНЕС.


Предходното дерби между "червени" и "сини" бе запомнено с множество изстреляни ракети между секторите Г и А, което доведе до леки наранявания на няколко привърженици на Левски. "От едната страна бяха около 16 ракети, от другата - 7-8. Устройствата, от които се изстрелват, са наполовина на една флашка, самите ракетки са колкото фаланга на малко пръстче. Това е изключително трудно да бъде хванато, няма ли я съвестта в самите фенове и да разберат, че там са нашите деца и една такава ракета може да промени бъдещето на човек, няма как това нещо да бъде хванато на КПП, възможно е да е било и на самия стадион. В България са без свободен достъп, но могат да бъдат закупени от съседни държави", обясни главен инспектор Иван Георгиев, който уточни, че всички ракета са били изстреляни от четирима души - двама в сектор Г и двама в сектор А.

"Задържаните лица от предходната футболна среща са 28. Шест лица са с наложена забрана за посещаване на спортни прояви за период от една година и им е наложена глоба от 1000 лева. Седем лица от извършителите са малолетни. След преглед на записите на Националния стадион се установи, че на 5 април около 18:33 четири лица влизат необезпокоявано през 26-ти вход и поставят пиротехнически изделия на местата, на които те бяха намерени, след което необезпокоявани излизат навън. Имаме тяхното уверение, че от тук-нататък мерките ще бъдат доста по-сериозни. Лицата, които изстрелваха ракети, са установени и следва на същите да бъдат наложени съответните наказания", каза той.

"В предходните дни са проведени няколко срещи с лидерите на фракции на "червени" и "сини", с ръководителите на футболните клубове, същите се разграничават категорично и изразяват мнение, че пиротехнически изделия и забранени вещи няма да толерират, няма да има внасяне, няма да има ракети и няма да се възпроизвеждат пиротехнически илюминации по време на мача. Първият етап на проверка ще бъде по територия, ще има два кръга около спортното съоръжение. На първия кръг ще бъдат КПП, на които полицейски служители ще извършват щателен пропускателен режим, вторият кръг ще бъде от двете охранителни фирми, които са наети от страна на организатора. Прекият ангажимент за охрана на футболната среща е на охранителните фирми. Призовавам футболните фенове да се въздържат от противообществени прояви, както и да носят в себе си забранени вещи", допълни Георгиев.

Той потвърди, че при нови инциденти на следващите мачове между ЦСКА и Левски може да има още по-строги ограничителни мерки, но разкри какви ще бъдат те.

ЦСКА и Левски се изправят един срещу друг в събота от 16:15 часа на Националния стадион "Васил Левски". /БГНЕС

Категории: