Косово стартира преброяване на населението на 5 април

Косовските власти обявиха официалната дата за преброяването на населението през следващия месец (5 април), което ще се проведе в момент на нарастващо напрежение с етническата сръбска общност, предаде АФП.


Преброяванията са деликатен въпрос в много балкански страни, където нарастващата раждаемост, масовата миграция и етническото напрежение подкопават усилията за осигуряване на точни данни за населението, а косовските власти многократно са отлагали предишни преброявания.

Статистическата агенция на Косово (ASK) заяви, че са налице планове за започване на преброяването на 5 април, повече от десетилетие след единственото преброяване на населението на страната, проведено през 2011 г. - 1,8 млн. души.

"Преброяването осигурява точни и пълни демографски, социално-икономически и географски данни, които са от съществено значение за вземането на информирани решения на всяко ниво", заяви министър-председателят Албин Курти.


То се провежда в момент, когато отношенията между правителството в Прищина и етническите сърби в Косово остават напрегнати след забраната на сръбската валута динар по-рано тази година. Този ход предизвика гняв в Белград, който не признава независимостта на Косово и продължава да финансира паралелна система за здравеопазване, образование и социално осигуряване за сърбите там.

Сръбският президент Александър Вучич редовно упреква правителството в Прищина за провеждането на редица политики, които според него са предизвикали бягството на етнически сърби от Косово, което е довело до рязко намаляване на числеността на общността.

Косовските сръбски лидери и правителството в Белград не са обявили официално дали общността от около 100 000 души ще участва в преброяването. /БГНЕС