Космическата мисия "Аксиом 3" се скачи успешно с МКС

Космическият кораб Crew Dragon, на борда на който се намира екипажът на мисията "Аксиом-3" (Ax-3), включително първият турски астронавт Алпер Гезеравчи, успешно се скачи с Международната космическа станция (МКС).


Пътуването на изцяло европейският екипаж продължи приблизително 36 часа, предаде Анадалоската агенция.

Процесът по скачване беше излъчен на живо на уебсайта на компанията Axiom Space.

Екипажът на Ax-3 е посрещнат на МКС от астронавтите от "Експедиция 70", които започнаха мисията си на 27 септември 2023 г.

Гезеравчи ще провежда научни изследвания в космоса в продължение на 2 седмици. Той ще работи по 13 различни експеримента. Те варират в области като микрогравитация, човешко здраве в космоса, изследване на растението Солт Лейк и изследване на смеси от твърдо вещество и течност в среда с нулева гравитация.

Другите членове на мисията Ax-3, Майкъл Лопес-Алегрия, Маркус Вандт и Валтер Виладей, също ще проведат редица научни изследвания.

След като мисията им приключи, екипажът да се върне на Земята със същия космически кораб.

Космическият кораб Crew Dragon на SpaceX беше успешно изстрелян от космическия център Кенеди на НАСА във Флорида на 18 януари.

Полковникът от турските военновъздушни сили Алпер Гезеравчи се обърна с думи на Мустафа Кемал Ататюрк в първото си обръщение към земята.

"Бих искал да започна този момент, който е първата космическа мисия на Турция, с думите на Ататюрк: Бъдещето е в небесата", каза Гезеравчи.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган нарече мисията "историческа", като заяви, че тя бележи "много ценно начало на повторното изпълнение на мисията, която носим в историята като наследници на цивилизация, която има уникален принос към историята на науката". Първата космическа мисия на Турция струва най-малко 55 милиона щатски долара. /БГНЕС