Колорадският бръмбар е мутирал зловещо - няма инсектицид, който да го убие

Колорадският бръмбар - кошмарът на всеки професионален или хоби земеделец, дори и в България, е развил невероятна резистентност към повече от 50 вида инсектициди, и на практика борбата с него трябва да се извършва само на ръка. Това, обаче, не е възможно да се случи на огромни полски площи.

Колорадският бръмбар е основен вредител по надземната част на картофите, като унищожава листата им.

Ново изследване установява, че бръмбарът е постигнал тази резистентност благодарение на особености в генома си.

„Този бръмбар беше един от първите, които човекът атакува след изобретяването на съвременните химически препарати срещу вредители (инсектициди). Въпреки тях той се размножава отлично, казва Шон Шовил, професор по ентомология от Университета на Уисконсин – Медисън, който ръководи новия анализ. Заедно със своите сътрудници от UW-Madison и други институции, Шовил публикува своите открития в списанието Molecular Biology and Evolution.

Екипът на Шовил за първи път секвенира генома на колорадския бръмбар през 2018 г., за да разбере как насекомото може да преодолее новите инсектициди толкова бързо. За да установят гените на насекомото, екипът събира десетки бръмбари от цялата страна. Тези регионални популации се различават по това на какви инсектициди са устойчиви и откъде са дошли, което може да даде улики за еволюционната история на вредителя.

Учените открили, че тези различни регионални групи са еволюирали толкова бързо, защото техните родители вече са имали генетичните ресурси, необходими за преодоляване на инсектицидите./БГНЕС