Кой и кога ще свали сръбското знаме от зала „22-септември“ в Благоевград

Сръбското знаме продължава да се вее пред зала „22-и септември“ в Благоевград, въпреки решението за премахването му взето днес на сесия на Общинския съвет, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Разрешението за откриването на почетното сръбско консулство беше дадено от служебното правителство на президента Румен Радев през май. Това предизвика остра реакция сред обществеността в Благоевград, гражданите излязоха на протест с плакати, на които пишеше: „Защо Радев?“. Денят на откриването на консулството не е случаен, на 19 май 1934 г. се извършва преврат от проюгославски настроени офицери, които искат да ликвидират България и династията, като я присъединят към Югославия.

Решението е на Общинския съвет днес е вследствие на гражданско недоволство, че редом с флага на България и Общината е и знамето на Сърбия. То се развява на входа на залата, където се помещава и почетното консулство на западната ни съседка.

250 подписа са събрани и входирани в ОбС, така по обяд днес с 33 гласа „за“ съветниците задължиха консула на Сърбия да премахне флага.

Инициаторите на подписката искат премахване на сръбското знаме заради политиката на геноцид на Александър Вучич спрямо българите от Западните покрайнини.

А дали Благоевград ще посрещне Новата 2024 г. със сръбското знаме все още не е ясно.

БГНЕС припомня, че на 19 май т.г. в Благоевград бе открито почетно консулство на Република Сърбия. Тогава в областния център пристигна лично посланикът на Сърбия у нас, Желко Йович, посрещнат от загубилия изборите през октомври вече бивш кмет на Благоевград Илко Стоянов.

Това е второто почетно консулство у нас. Първото е в Пловдив, заяви тогава от трибуната посланик Желко Йович. Консулството е тук, за да подкрепи, за да засили и да задълбочи връзките между двата народа, посочи Йович.

Митко Солаков бе определен за почетен консул на Република Сърбия в Благоевград. Той изрази задоволството си от факта, че ще има възможност да работи в името на добросъседските отношения между двете държави. Приоритет ще бъде развитието на туризма. /БГНЕС