Климатичните промени помагат на огнените мравки да навлязат в Европа

Червените огнени мравки са един от най-лошите и най-скъпоструващите инвазивни чужди видове в света - и те превръщат Италия в свой дом.


Един от най-лошите инвазивни чужди видове в света е пристигнал в Европа за първи път, показва ново проучване, цитирано от „Евронюз“.

Според изследването, публикувано в научното списание Current Biology, червената огнена мравка е създала зряла популация в Сицилия.

Проучването предупреждава, че с помощта на глобалното затопляне мравките могат да се разпространят из целия континент. Климатът в половината от градските райони на Европа вече е подходящ за този вид.

Това може да има опустошително и скъпоструващо въздействие върху биоразнообразието, земеделските култури и човешкото здраве.

Защо червените огнени мравки са опасни?

Тъй като са агресивни търсачи на храна, огнените мравки обикновено стават доминиращ вид мравки, когато се появят на нова територия.

Това означава, че те могат да опустошат популациите на местните мравки и да унищожат местните растения. Освен това те имат отровно жило, което може да убие или нарани жаби, гущери и дребни бозайници.

Мравките могат да ужилят и хора, което прави обществените места като парковете опасни за деца. Те могат да предизвикат и животозастрашаваща алергична реакция при малък процент от хората, които реагират на отровата им.

Известно е, че чрез хищничество, конкуренция и ужилвания те оказват влияние върху птиците и рибите.

Освен че нанасят щети на местните екосистеми и биоразнообразието, огнените мравки могат да повредят реколтата и да заразяват електрическо оборудване.

Те са петият най-скъпоструващ инвазивен вид в света, като според една от оценките, публикувана в списание Nature през 2021 г., за периода 1970-2017 г. щетите и борбата с тях е струвала почти 20 милиарда евро.

Огнените мравки са включени в списъка на 100-те най-лоши инвазивни чужди видове от Глобалната база данни за инвазивни видове.

Откъде идват червените огнени мравки?

Червените огнени мравки - или Solenopsis invicta - първоначално идват от Южна Америка.

За по-малко от век те са се разпространили чрез човешката търговия в голяма част от Съединените щати, Мексико, Карибския басейн, Китай, Тайван и Австралия. Те често пътуват със заразена почва, сено и материали за озеленяване и строителство.

Solenopsis invicta вече е включен в списъка на инвазивните чужди видове на ЕС като „застрашаващ вид“.

Само в САЩ годишните разходи, свързани с този вид, се оценяват на около 1 милиард долара (933 милиона евро).

Нова Зеландия е единствената страна, която успешно е изкоренила тази инвазивна мравка.

Преди това огнени мравки са били документирани в продукти в Испания, Финландия и Нидерландия, но не и в дивата природа, както се наблюдава в Сицилия, където са открити 88 гнезда.

Ще се разпространят ли огнените мравки в Европа?

Местните жители в близост до сицилианския град Сиракуза съобщават за чести ужилвания от огнени мравки от 2019 г. насам.

Генетичният анализ на мравките, открити в района, показва, че те може да произхождат от южните части на САЩ, континентален Китай или Тайван.

Не е ясно как и кога видът се е появил в района, но е възможно това да е станало чрез близкото товарно пристанище в Аугуста.

Изследователите са установили, че мравките могат да се установят в 7 % от територията на Европа и Средиземноморието при сегашните условия на околната среда. Земеделските райони са най-застрашени, докато половината от изследваните градски райони имат подходящи условия.

От тях най-застрашени са крайбрежните средиземноморски градове с големи пристанищни връзки.

Бъдещите прогнози показват, че с повишаване на температурите околната среда в Европа вероятно ще става все по-подходяща за мравките.

Изследователите съветват, че ранното откриване и действия са от ключово значение за справяне с тази нова заплаха. Гражданските сигнали за ужилвания и гнезда могат да помогнат за проследяване на разпространението на мравките. /БГНЕС