Китай ще премахне наказателните мита върху австралийското вино

Китайското министерство на търговията отменя наказателните мита върху австралийското вино, тъй като търговските връзки между двете страни се подобряват след години на напрежение, съобщиха от министерството, предаде АФП.


"С оглед на промените в пазарната ситуация на съответните вина в Китай вече не е необходимо да се налагат антидъмпингови мита и антисубсидийни мита върху вноса на съответните вина с произход от Австралия", се казва в изявление на министерството, в което се допълва, че митата ще бъдат отменени на 29 март.

През 2020 г. Китай наложи мита върху ключови австралийски експортни стоки като вино, ечемик и говеждо месо, след като Канбера прие закон срещу чуждестранното влияние, забрани на Huawei да сключва договори за 5G и призова за разследване на произхода на пандемията от Ковид-19.

Но търговските ограничения намаляха, откакто лявоцентристкото правителство на Австралия спечели изборите през 2022 г. и възприе по-малко конфронтационен подход.

Тарифите и бариерите вече паднаха за стоки, включително австралийски въглища, дървен материал и ечемик.

"Въз основа на предложението на Министерството на търговията Комисията по митнически тарифи към Държавния съвет реши да прекрати налагането на антидъмпингови мита върху вносните вина с произход от Австралия, считано от 29 март 2024 г.; след прекратяването на антидъмпинговите мита няма да се налагат антисубсидийни мита", се казва в изявлението на китайското министерство. /БГНЕС