Киев приветства "важния" "Оскар" за документален филм за инвазията

Украйна заяви, че наградата "Оскар", присъдена на документален филм за нападението на Русия над град Мариупол, е важен успех, който показва на света "истината за престъпленията на Русия", предаде АФП.


Филмът - "20 дни в Мариупол" - спечели "Оскар" за най-добър документален филм на церемония в Лос Анджелис.

Филмът, режисиран от украинския режисьор Мстислав Чернов, представя сцени на интензивни боеве и почти постоянни руски въздушни бомбардировки от вътрешността на южния пристанищен град Мариупол в първите дни след нахлуването на Русия през 2022 г.

Андрий Ермак, началник на кабинета на президента Володимир Зеленски, приветства победата - първия "Оскар" за Украйна.

"Светът видя истината за престъпленията на Русия. Справедливостта побеждава", заяви той в публикация в социалната мрежа X.

Филмът вече е получил редица други международни отличия, включително наградата "Пулицър" и "Бафта".

Успехът на най-престижните филмови награди в света предизвика поток от почит и емоции в украинските социални медии.

"Историческо и същевременно тъжно събитие. Благодаря на създателите на този филм", заяви във Facebook депутатът от прозападната опозиция Ирина Геращенко.

Приемайки наградата, режисьорът Чернов заяви: "Вероятно ще бъда първият режисьор на тази сцена, който ще каже: иска ми се да не бях снимал този филм."

Мариупол е почти напълно разрушен от руските атаки, а Киев твърди, че десетки хиляди цивилни са били убити по време на превземането на града от Москва.

Наградата идва в момент, когато украинската армия се бори на фронтовата линия, а жизненоважната западна помощ се колебае.

Пакетът от 60 млрд. долара помощ в САЩ, които са най-важният военен поддръжник на Киев, се бави заради политически спорове в Конгреса. /БГНЕС