Художникът Иван Милев ни убеждава как европейското е българско и българското - европейско

Иван Милев е автор, който ни убеждава как европейското е българско и българското е европейско. Това каза пред БГНЕС директорът на Софийска градска художествена галерия Аделина Филева, преди представянето е галерията на луксозния албум с репродукции на Иван Милев.

Изданието се посвещава на 125 годишнината от рождението му. В луксозното двуезично издание (български и английски) с формат 24х33 см и обем 232 страници са включени 80 от най-представителните творби на художника, като внимателния подбор е направен от Аделина Филева и Пламен В. Петров, директор на Художествена галерия – Казанлък, който е и автор на встъпителната студия.

„Преди 5 години Софийска градска галерия предложи един много интересен проект по повод 120 години от рождението на Иван Милев. Това беше една много интересна изложба, създадена от няколко специалисти. Тогава имахме мечтата да направим един добър албум за него, но за съжаление не ни достигнаха средства. Една изложба винаги е нещо скъпо, а изданията също“, сподели Аделина Филева. Тя каза, че не се отказали обаче от тази мечта и ето след 5 години заедно с нейния колега Пламен Петров и с Методий Петриков издателство „Методиеви книги“, реализират един албум какъвто заслужава един талант като Иван Милев. „Голям, разкошен, с едни от най-важните и интересни негови произведения в годините. От една страна може да се проследят стиловите промени, художественият език на твореца как се променя. От друга страна, човек може да се наслади не просто само на творбите, а и на различни детайли от тези произведения, да се усети разливането на боите и изобщо как той работи и какво мисли. И същевременно да кажа това е автор, който ни убеждава как европейското е българско и българското е европейско. Художник, който се е вълнувал от всичко това, което го обкръжава от миналото, от историята, фолклора, приказката, народния костюм, притворени с един наистина модерен живописен език, така че те стават еднакво привлекателни за всеки гражданин на света, не само за нас като българи. Един специален поглед към изкуство и история през очите на Иван Милев - това е нашият албум“, каза Аделина Филева.

В допълнение към албума на Иван Милев, Софийска градска художествена галерия и Художествена галерия Казанлък в сътрудничество с Методиеви книги предлагат на най-вдъхновените почитатели на творчеството на художника, лимитирана серия от 100 уникални Giclée отпечатъка в реален размер на двете му най-популярни творби – Ахинора и Крали Марко. /БГНЕС