Христов: "Булгаргаз" купува газ на конкурентен принцип, това свали драстично цената му у нас

130 лв. за мегаватчас е значително понижение спрямо първоначално заявената цена от 166 лв. Конкурентната цена е заради допълнителните доставки на "Булгаргаз". Смяната на стратегията на "Булгаргаз" от директни преговори към конкурентни процедури ясно показва, че това е успешна практика.

Това каза на извънреден брифинг министърът на енергетиката Росен Христов на извънреден брифинг, предаде репортер на БГНЕС.

По думите му са спестени около 200 млн. лева само от доставки за месец ноември. Поздравявам "Булгаргаз" за отличните резултати и продължаваме със същата стратегия, каза още Христов.

Според изчисления на Деница Златева, изпълнителен директор на "Булгаргаз", по-ниската цена на газа се отразява директно върху потребителите. "Например, ако семейство живее в апартамент от 100 м2, сметката за отопление на газ при цени от месец септември, щеше да е около 700 лв. С намалената цена за месец септември тази сума спада на 230 лв.", обясни Златева.

“Днес финализираме търга за месец декември”, съобщи тя и добави, че другата седмица ще обявят от кои фирми ще купуваме газ за месец декември. “Новите прозрачни процедури, фактът, че се гарантира откритост, върна доверието в дружеството”, подчерта Златева и добави, че се надява и занапред дружеството да предлага конкурентна цена. “Отстъпките, които договорихме за месец ноември, са между 35-50% от борсовия индекс, колкото и да се качва или намалява борсовия индекс, тази отстъпка е фиксирана величина”, каза още тя./БГНЕС

Тагове: