Хора в капан; персони нон грата; световни лидери на среща

Хора в капан; персони нон грата; световни лидери на среща: Агенция БГНЕС представя обобщение на по-важните акценти от войната в Украйна.

- 100 000 в капан в Мариупол -

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че почти 100 000 души все още са в капан в руините на Мариупол, след като повече от 7 000 напуснаха града във вторник. Human Rights Watch описва южния пристанищен град като „смразяващ адски пейзаж, осеян с мъртви тела и разрушени сгради“.

- Още санкции, докато Байдън тръгва към Европа -

Докато американският президент Джо Байдън се отправя към Европа. Той предупреди за „реална заплаха“, че Русия може да използва химическо оръжие". На фона на това високопоставен служител на САЩ съобщи ,че идват нови санкции срещу руските „политически фигури“ и богати елити, близки до президента Владимир Путин. „Ние, Съединените щати, утре ще обявим пакет от санкции, които се отнасят както за политически фигури, (и) олигарси..., така и за юридически лица“, каза съветникът по националната сигурност Джейк Съливан пред репортери на борда на Air Force One.

- НАТО отговаря -

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг каза на спешна среща на върха в Брюксел, че съюзниците ще подпишат изпращането на четири „бойни групи“ към източните страни членки България, Унгария, Румъния и Словакия. Той също така сигнализира за помощ в киберсигурността, както и за оборудване, „за да помогне на Украйна да се защити срещу химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи“.

- Русия отхвърли кибер обвинения -

Русия критикува „абсурдните“ обвинения на САЩ, призоваващи компаниите да се защитят по-добре от възможни руски кибератаки. „Тези обвинения срещу нас са абсурдни“, казва руският заместник-министър на външните работи Олег Сиромолотов, обвинявайки Вашингтон, че се е отдал на „опасни неоснователни обвинения“ в „нов изблик на русофобия на фона на ситуацията в Украйна“.

- Украинските сили набират скорост: САЩ -

Според Пентагона украинските сили са успели да си върнат част от превзетиге градове. Украинците са "на места и понякога започват офанзива", особено в южната част на страната, каза говорителят на Министерството на отбраната на САЩ Джон Кърби пред CNN.

- Още германска помощ за оръжия -

Германия казва, че изпраща над 6000 ракети, 2000 допълнителни противотанкови оръжия в Украйна, за да й помогне да отблъсне руската инвазия.

Украинските сили вече са получили 1000 противотанкови оръжия и 500 пускови установки за зенитни ракети земя-въздух от Бундесвера, германската армия.

- САЩ пречат на преговорите: Русия -

Русия обвини САЩ, че се стремят да попречат на преговорите на Москва с Украйна, за да се опитат да обърнат хода на войната в полза на Украйна.

"Разговорите са трудни, украинската страна постоянно променя позицията си. Трудно е да се избегне впечатлението, че нашите американски колеги ги държат за ръка", казва руският външен министър Сергей Лавров пред студенти в Москва.

- "Офанзивата на Путин остана": Шолц -

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че "офанзивата на Путин е спряна" и призова Москва "незабавно" да спре бойните действия, заявявайки, че това не само унищожава Украйна, но и "бъдещето на Русия". Пентагонът казва, че вярва, че до 10 процента от руските сили, ангажирани в Украйна, може да са били унищожени само за четири седмици бойни действия и че руските сили "са се борили с лоши логистика и издръжка".

- Русия с ядрени заплахи -

Русия би използвала ядрени оръжия в контекста на конфликта в Украйна, ако беше изправена пред "екзистенциална заплаха", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в интервю за Си Ен Ен.

- Беларус експулсира украински дипломати -

Съюзникът на Русия Беларус заяви, че ще експулсира повечето украински дипломати, обвинявайки Киев в "намеса" във вътрешните му работи, оставяйки само петима души от 20-членен екип в посолството му в Минск.

- Полша експулсира руски дипломати -

Полша заяви, че е експулсирала 45 руски дипломати за шпионаж, твърдение, отхвърлено като неоснователно от руския посланик в Полша.

- Помощ за засегнати от войната европейски фирми -

ЕС дава на държавите-членки да предложат ограничени субсидии и евтини заеми на компании, засегнати от войната в Украйна или санкциите, наложени на Русия.

- Зеленски рапира ООН -

В последното си видео обръщение към чуждестранни депутати Зеленски критикува ООН, заявявайки, че не е успяла да гарантира глобалната сигурност.

„Нито Организацията на обединените нации, нито Съветът за сигурност на ООН са функционални“, каза той пред японския парламент.

- Над 3,6 милиона бягат -

Повече от 3,6 милиона украинци вече са избягали от страната след инвазията на Русия, съобщи ООН. Повече от 10 милиона са изселени от домовете си./БГНЕС