Хиляди се събраха в подкрепа на 18-годишното нарязано момиче

Хиляди хора се събраха пред Съдебната палата в град Стара Загора на протест в подкрепа на 18-годишноно момиче, което беше зверски нарязано с макетно ножче от Георги Георгиев, предаде кореспондентът на БГНЕС от „града на липите“.

Малко по-рано Районният съд в града постанови, че Георгиев остава в ареста. Неговите адвокати обещаха да обжалват решението.

Днес в цялата страна се провеждат протести и шествия в подкрепа на жертвата.

БГНЕС припомня, че на 26 юни около 23:30 ч. в полицията е получен сигнал от съседка на момичето, че то е потърсило помощ от нея. Младата жена била с множество порезни рани и обилно кръвотечение. Момичето било настанено в болница.

Задържаният Георги Георгиев е изпратил закани за убийство два дни преди трагедията. Това е станало чрез интернет приложение. На 24 юни обвиняемият е изпратил съобщение с текст „Направо те убивам”. На 25 юни съобщението гласяло „Ще ти закача главата”, а на следващия ден е извършено насилието.

На 5 юли е гледан процесът срещу Георгиев. Тогава определеният прокурор настоява, че мярката за неотклонение „задържане под стража” по отношение на обвиняемия е незаконосъобразна. От своя страна соченият за извършител обяснява, че не е виновен и настоява да излезе на свобода, за да се грижи за детето и жена си.

„Считам, че определението на Старозагорски районен съд, с което е взета мярка за неотклонение „Задържане под стража” и не следва да бъде потвърдено, тъй като от събраните по делото доказателства, в частност от изготвената съдебно-медицинска експертиза, е видно, че на пострадалата не е причинена средна телесна повреда, каквото е обвинението за извършено точно такова престъпление. Ако се касае за извършено престъпление „лека телесна повреда”, вероятно то би било от частен характер, поради което считам, че определението следва да бъде отменено”, казва прокурорът по делото в началото на заседанието.

„Моля да се измени мярката ми за неотклонение. Да не съм задържан, защото няма да преча на разследването по делото. Не съм виновен, искам да се разбере всичко. Имам малко дете и ме чака, жена ми чака на мен и затова искам да ми се смени мярката”, са думите на Георги в съдебната зала.

Районна прокуратура-Стара Загора днес внесе искане в съда за задържане на обвиняемия Георги Георгиев за отправени закани с убийство спрямо 18-годишно момиче. /БГНЕС