Хърватия надигра Шотландия в Глазгоу и си гарантира място в 1/8 финалите

Отборът на Хърватия победи Шотландия с 3:1 на стадион "Хемпдън Парк" в Глазгоу и си осигури място в 1/8 финалите на Европейското първенство. Двубоят бе много атрактивен и изпълнен с емоции, но хърватите успяха да надделеят над съперника си на собствения му терен.

Хърватия изигра най-добрия си мач на Евро 2020 и заслужено продължава напред, завършвайки на второ място в група D. Победител в групата стана Англия, който в паралелен двубой на "Уембли" се наложи над Чехия с 1:0. Единственият гол отбеляза Рахийм Стърлинг в 12-ата минута. Тимът на Гарет Саутгейт финишира на върха в групата със 7 точки, а Хърватия изпревари Чехия (4 т. ), която остана трета по допълнителни показатели, но също продължава напред. Шотландия остана на дъното с една точка.

На стадион "Хемпдън Парк" Хърватия поведе с гол на Никола Влашич в 17-ата минута, а Шотландия се върна в мача с попадение на Калъм Макгрегър малко преди почивката.

Ветеранът Лука Модрич с красив изстрел от границата на наказателното поле отново даде преднина на "шахматистите" в 62-ата минута, а крайното 3:1 фиксира Иван Перишич с глава в 77-ата минута. Хърватия стартира в турнира със загуба от Англия (0:1), след което записа равенство с Чехия (1:1). Шотландия отстъпи пред чехите (0:2) и завърши наравно с Англия (0:0). Най-доброто постижение на хърватите досега на европейски финали е 1/4 финали, докато шотландците никога не са излизали от груповата фаза. До момента 12 отбора са си гарантирали участие в плейофите - Италия, Уелс, Швейцария, Белгия, Дания, Нидерландия, Австрия, Англия, Хърватия, Чехия, Швеция и Франция. /БГНЕС