Катар: Освобождаването на заложници от Газа започва на 24 ноември

Примирието в Газа и освобождаването на заложници ще започнат в петък сутринта 24 ноември, заяви говорителят на външното министерство на Катар.


"Примирието ще започне в 7:00 ч. сутринта в петък... и първата партида цивилни заложници ще бъде предадена приблизително в 16:00 ч. същия ден", заяви Маджид Ал-Ансари, предаде АФП.

Първоначално ще бъдат освободени 13 души, всички жени и деца от едно и също семейство, казва Ансари.

На въпрос за освобождаването на заложниците Ансари заяви, че "ще има период от време, в който небето ще бъде чисто и това ще позволи освобождаването на заложниците да се извърши в безопасна среда", като обясни, че по време на процеса няма да има безпилотни самолети от никоя държава.

Ансари заяви, че в петък ще бъдат освободени и палестинци, но не уточни колко, като обясни, че е одобрен списък с имена.

"Очевидно е, че всеки ден ще включва определен брой цивилни, както е договорено, общо 50 души в рамките на четирите дни", заяви катарският говорител на пресконференция.

"През тези четири дни ще бъде събрана информация за останалите заложници, за да се обмисли възможността за още освобождавания и по този начин да се удължи паузата", добави той.

Коментирайки паузата, говорителят заяви, че тя включва "пълно прекратяване на огъня... без атаки от въздуха или от земята", като добави, че се надява "да няма нарушения".

Сделката, за която съдействаха Катар, Египет и Съединените щати, трябва да влезе в сила на етапи, които могат да бъдат удължавани и разширявани. Предвижда се също така да се осигури помощ за 2,4 милиона жители на Газа.

"Споразумението все още е в сила, както беше договорено", каза Ансари.

Въоръженото крило на Хамас - бригадите "Езедин ал Касам" - потвърди, че примирието с Израел ще започне в 07:00 ч. сутринта.

"То ще продължи четири дни, считано от петък сутринта, и включва пълно прекратяване на военните действия", се казва в текста.

„През този период ще бъдат освободени "50 затворници (заложници), жени и деца под 19-годишна възраст" в замяна на освобождаването от всеки от тях на "трима палестински затворници, жени и деца". /БГНЕС