Къщата с „короната” ни връща в първите десетилетия на XX век

В центъра на София се намира една от уникалните сгради, връщайки ни в първите десетилетия на XX век. Това е Къщата с „короната”. Сградата е уникална именно с ъгловата еркерна кула, чиито остър връх е отрязан и оформен като корона от ковано желязо, предаде репортер на БГНЕС.

Къщата е построена в началото на миналия век, около 1900 година и се намира на бул. „Княз Дондуков” 45. Все още обаче, не е ясно кой точно е нейният архитект, а и има противоречива информация за това през коя година точно е построена. Знае се, че Къщата с короната е семейна сграда на Георги Георгов, принадлежала на рода Георгови, духът й от началото на миналия век е запазен, въпреки изградените наоколо нови сгради по булеварда след 1944 г. До Къщата с короната се намира битовият комбинат – многоетажна сграда от социалистически период, която се издига в контраст и с Къщата на короната, както и с намиращата се от другата страна сграда на Пражката кредитна банка.

По стените на сградата на Къщата с короната се редуват изпъкнали пиластри с коринтски капители и лъвски глави, извити фронтони.

А Георги Георгов е роден във Велес, учил е земеделие в Чехия и Хърватия. Работил е за българското земеделие след Освобождението и като държавен служител, и като предприемач. Той е един от създателите на първите образцови стопанства, търгувал е със сортови семена и е бил директор на застрахователното дружество „Ню Йорк”. Баща му пък е бил деец за църковна независимост и участник в Кресненско-Разложкото въстание. Брат му Илия е бил депутат, а другият му брат – Иван, с образованието си от Виена, Женева и Лайпциг, е бил ректор в Софийския университет „Св. Климент Охридски” и е управлявал най-дълго време преди 1944 г. – цели 5 едногодишни мандата. /БГНЕС